Nieuws

Slechtvalkjes Gasunie werken zich in de nesten

De vier slechtvalkjes die eind april werden geboren in de nestkast aan het Gasunie-gebouw, zijn inmiddels zo groot dat ze het nest verlaten en de omgeving verkennen. Dat ging afgelopen dagen niet helemaal zonder slag of stoot: de valkjes hebben zich een paar keer flink in de nesten gewerkt.


Leestijd: 1 minuut

Slechtvalkjes Gasunie werken zich in de nesten
Slechtvalkjes Gasunie werken zich in de nesten

Donderdagochtend moest de Dierenambulance uitrukken omdat een van de valkjes vast was komen te zitten in een Meidoorn bij de vijver voor het Gasunie-gebouw. Niet lang nadat de valk bevrijd was, ging het opnieuw mis. “Deze avonturier zag later op de dag een kans om de parkeergarage in te komen”, zo laat de Gasunie weten. Een medewerker van de Gasunie wist het dier te vangen, en heeft hem vrijgelaten bij de ingang van het Stadspark.

Dierenambulance

Een ander valkje werd woensdagochtend gespot op de grond voor het Gasunie-gebouw. Voorbijgangers dachten dat het beestje hulp nodig had en belden de dierenambulance. Die bracht het valkje naar de vogelopvang in Ureterp. Het kuiken wordt binnenkort weer naar Groningen gebracht.

In 2016 werden er voor het eerst slechtvalkjes in de nestkast geboren. De nestkast werd in 2008 bovenaan het gebouw opgehangen en was bedoeld voor slechtvalken. In 2013 werd het voor het eerst gebruikt als kraamkamer, niet door de slechtvalk, maar door een koppeltje torenvalken.

Na de eerste vier jonge slechtvalkjes in 2016, kropen er in 2017 ook drie jongen uit het ei. In 2018 waren het er twee en in 2019 en 2020 waren er vier jongen

Jachtterrein

Het hoofdkantoor van Gasunie is bij uitstek geschikt voor met name slechtvalken omdat die goed gedijen in een rotsachtige omgeving. Slechtvalken nestelen graag aan een steile wand van een hoge rots en de wanden van ons hoofdkantoor geven de valken het gevoel van een natuurlijke habitat. De nestkast biedt een goede omgeving en met het Stadspark en natuurgebied de Onlanden dichtbij heeft de slechtvalk een perfect jachtterrein.

Via een webcam is te zien hoe het met de slechtvalkjes gaat.