Nieuws

Springt Eerste Kamer toch in de bres voor Ter Apel?

De spanning loopt op in de gemeente Westerwolde. Vandaag en morgen vergadert de Eerste Kamer over de spreidingswet. Als deze wet wordt aangenomen, dan zullen andere gemeenten in Nederland meer asielzoekers moeten opvangen, en dat betekent een aanzienlijke verlichting voor Ter Apel. Het lijkt een dubbeltje op zijn kant te worden, want meer Eerste Kamerleden dan aanvankelijk gedacht zouden overwegen om vóor de wet te stemmen


Leestijd: 2 minuten

De wet is al aangenomen in de Tweede Kamer, tot opluchting van staatssecretaris Van der Burg, die de wet heeft voorgesteld. De wet heeft tot doel om asielopvang gelijkmatiger te verdelen over Nederland. Momenteel zijn er enkele plaatsen in Nederland waar onevenredig veel mensen worden opgevangen, waaronder Ter Apel en Dronten.

Andere gemeenten in Nederland, waaronder Eindhoven, Den Haag en Tilburg, nemen nu minder asielzoekers op dan ze zouden moeten. Al wil dat niet zeggen dat ze niets doen: ze nemen wel minderjarige asielzoekers op, of vangen veel Oekraïense vluchtelingen op.

Tegenstanders van de wet vinden dat het verstandiger is om eerst een regeling te maken waardoor er minder asielzoekers komen naar Nederland. Maar volgens voorstanders van de wet gaat dat veel te lang duren, en kun je in ieder geval beter eerst de spreidingswet aannemen, zodat Ter Apel en Dronten worden geholpen.

Stemverhoudingen

De vraag is nu of er een meerderheid is in de Eerste Kamer die de spreidingswet alsnog steunt. Daarvoor zijn 38 stemmen nodig. In de Tweede Kamer stemden BBB, VVD, PVV, JA21, FVD en SGP tegen. Deze partijen hebben in de Eerste Kamer net geen meerderheid: ze komen samen één stem tekort.

De voorstanders van de wet zijn GL-PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, PvdD, SP en Volt. Zij komen samen uit op 36 stemmen.

De vraag is nu wat de twee eenmansfracties 50PLUS en OPNL zullen doen. Bovendien is het mogelijk dat een of meer senatoren van de partijen die in de Tweede Kamer tegen de wet hebben gestemd, in de Eerste Kamer voor zullen stemmen. De vraag is of ze daarvoor de vrijheid krijgen van hun partijen.

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, die onlangs een geëmotioneerd pleidooi hield  voor een betere opvang van asielzoekers in Ter Apel en daarmee veel indruk maakte, houdt ongetwijfeld zijn hart vast.

(Foto’s: archieffoto’s van 25 augustus 2022 van protest van inwoners van Ter Apel. “Echte vluchteling oké, rotzooitrappers weg er mee”, aldus de tekst op een van de borden).