Nieuws

Staatssecretaris heeft kantoor in Provinciehuis; D66 en SP eisen opheldering

Eddie van Marum, staatssecretaris Herstel Groningen, heeft zijn kantoor in het Groningse Provinciehuis. Volgens de fracties D66 en SP in Provinciale Staten is dat nooit formeel gecommuniceerd. Wat kost dat, willen ze weten.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Marketing Groningen
Foto | Marketing Groningen

Paula Benjamins-van Oudheusden, fractievoorzitter van D66, stelt dat haar fractie en de Provinciale Staten nooit officieel op de hoogte zijn gebracht van het gebruik van de kantoorruimte. “We hebben terloops vernomen dat de staatssecretaris hier een kantoor heeft, maar er is nooit een officiële brief of mededeling geweest,” zegt Benjamins-van Oudheusden. “Wij vinden dat het college ons hierover had moeten informeren en willen nu duidelijkheid over de gemaakte afspraken en de kosten.” 

De fracties hebben vragen gesteld over de omvang van de kantoorruimte en de kosten die de provincie hiervoor maakt. Ze willen onder andere weten hoeveel ruimte de staatssecretaris inneemt en welke kosten hiermee gepaard gaan. De fracties willen verder inzicht in het gebruik van provinciale faciliteiten door de staatssecretaris, zoals personeel, beveiliging, catering en vergaderruimtes, en wat de bijkomende kosten zijn. 

“De inwoners van Groningen verdienen transparantie en verantwoording over hoe publiek geld wordt besteed,” zegt Agnes Bakker, fractievoorzitter van de SP. “Daarom willen we zeker weten dat alle kosten die de provincie maakt, volledig in rekening worden gebracht bij de Rijksoverheid. Als dat niet het geval is, willen we precies weten wat deze kosten zijn en hoe deze worden verrekend.” 

Naast de vragen over kosten en gebruik, maken de fracties zich zorgen over de indruk die het kantoor van de staatssecretaris in het provinciehuis kan wekken bij de Groningers. “Dit kan de indruk geven dat wij altijd achter de keuzes van het kabinet staan,” legt Benjamins-van Oudheusden uit. “Terwijl de keuzes die Den Haag maakt, zeker niet altijd het vertrouwen van de Groningers hebben”, vult Bakker aan.