Nieuws

Start basisopleiding School voor Fotografie: ‘Goede foto is geen toevalstreffer’

Misschien heb je dit jaar wel honderden foto’s gemaakt en leverde dat een aantal prachtige plaatjes op? Maar vraag je je soms af hoe je die prachtige foto ook alweer had gemaakt? Precies dat kun je leren tijdens de basisopleiding fotografie in Groningen bij de School voor Fotografie. “Want het maken van een goede foto is geen toeval, dat kun je echt leren”, weet directeur Saskia te Koppele. “In zes lesdagen leren we je alles over onder meer sluitertijd, diafragma en ISO, maar ook over standpunt en beeldhoek.”


Leestijd: 1 minuut

Start basisopleiding School voor Fotografie: ‘Goede foto is geen toevalstreffer’
Start basisopleiding School voor Fotografie: ‘Goede foto is geen toevalstreffer’

Tijdens de basisopleiding krijgen de leerlingen het fotovirus te pakken. “Het gaat in je bloed zitten als je er eenmaal mee bezig bent. Het zoeken naar de onderwerpen voor je opdrachten, het onder de knie krijgen van de techniek.”

Ervaringen

Fotografen die eerder de basisopleiding volgden in Groningen beamen dat. “Het was voor mij zeer leerzaam en waardevol om me verder te ontwikkelen in fotografie”, zegt John Spoelstra. “Daar geniet ik nog elke dag van.” Ook Chris Kunst deed de basisopleiding in Groningen. “In korte tijd heb ik veel mogen leren.” Hij stroomde daarna door naar de fotografieopleiding van een jaar in Utrecht.

De lessen zijn heel praktisch, vertelt Brenda Delger. “Je krijgt allerlei opdrachten, waarvan je afdrukken meeneemt naar de les. Deze bespreek je met de docent, maar ook met de andere cursisten, zodat je leert van elkaars werk en van je eigen werk. Ik heb veel geleerd, veel meer dan alleen maar over diafragma, ISO en sluitertijd!”

Angelique van Esch had dezelfde ervaring als student aan de jaaropleiding, die gegeven wordt in Utrecht. “Met gelijkgestemden ga je een fotografie-avontuur aan en elke les word je creatief uitgedaagd. De enthousiaste docenten proberen je naar een hoger niveau te tillen, met succes. Als ik foto’s terugkijk van vóór de opleiding en ik vergelijk die met mijn afstudeerwerk, dan zie ik gewoon dat ik ben gegroeid in mijn fotografie.”

De basisopleiding wordt gegeven in De Poort, Friesestraatweg 31 in Groningen. De opleiding start bij voldoende inschrijvingen op vrijdag 4 februari 2022. De lessen zijn om de week. 

Benieuwd naar andere opleidingen? Kijk op de website van de School voor Fotografie