Nieuws

Steeds meer archeologische schatten uit oude wierden bij Adorp

Archeologen zijn zeer onder de indruk van de vondsten die zij hebben gedaan tijdens opgravingen bij Adorp.  Bij twee oude wierden blijkt de bodem zóveel historisch materiaal te bevatten dat de betekenis van de opgravingen al vergelijkbaar is met die van honderd jaar geleden in de wierde van Ezinge door professor Van Giffen.


Leestijd: 1 minuut

Steeds meer archeologische schatten uit oude wierden bij Adorp
Steeds meer archeologische schatten uit oude wierden bij Adorp

De archeologische opgravingen gingen zes weken geleden van start. Dat gebeurde in verband met de aanleg van een fietspad van Groningen naar Winsum. Eerder konden we op de GIC al melding maken van aardewerkresten en Romeinse spelden. Maar de archeologen, werkzaam voor ingenieursbureau MUG uit Leek, melden op de website dat ze recent nog meer waardevolle zaken hebben gevonden, tot maar liefst 2500 jaar oud.

‘Vondst van de dag’.

Op 17 september maakten ze melding van “een mooie waterput met een aantal inheemse Romeinse potten. De potten stammen uit de eerste tot tweede eeuw na Christus.”

Hangertje

Op 15 september was de vondst van de dag een mogelijk verguld hangertje uit de ijzertijd. Het hangertje is in de buurt van het takkenpad gevonden.

Het vergulde hangertje
Het vergulde hangertje

Pad van takken en twijgen

Op 14 september melden de archeologen: “Vanmorgen is er een takken- en twijgenpad aangetroffen uit de ijzertijd. Het pad is gelegd op een ondergrond van mest/humeus materiaal. Enkele rechtopstaande paaltjes houden het pad bij elkaar. Bij het pad is ook een stukje gevlochten touw gevonden.”

Een pad van takken en twijgen
Een pad van takken en twijgen

Bronzen naald

De vondst van de dag op 13 september was een bronzen object. Deze keer een naald die dateert uit de Romeinse tijd. De naald heeft een (deels afgebroken) oogje en kan zijn gebruikt voor zowel textiel als voor medische doeleinden (hechten).

Bron, foto's en meer informatie op de website van MUG, met bijna dagelijks een "vondst van de dag".