Nieuws

Windroos keert terug op Grote Markt in Groningen

Plotseling is ie er weer: de ster op de Grote Markt in Groningen. Alleen: wel in andere vorm. Wat symboliseert deze ster eigenlijk?


Leestijd: 1 minuut

Stadjers en andere Groningers kennen allemaal de ster nog in de vorm van klinkers op de Grote Markt. Maar in het kader van de vernieuwing van de Grote Markt zijn deze verdwenen.

Maar tussen de bomen die afgelopen weken zijn geplant is de ster nu teruggekeerd. Deze keer niet in de vorm van straatklinkers maar, zoals te zien, in de vorm van een soort metalen platen.

Eigenlijk een windroos

Eigenlijk is de ster op de Grote Markt een windroos. De windroos in klinkervorm was een ontwerp van de stadsarchitect Jan Bouma uit 1926. Deze windroos was een verwijzing naar een nóg oudere windroos, die aan de noordzijde van de Grote Markt lag en was het symbool van Groningen als Hanzestad.

In het kader van de herinrichting van de Grote Markt wilde de gemeente de windroos wel weer terug, maar nu niet meer midden op de Grote Markt, maar tussen de bomen die aan de oostzijde zijn geplant. Bovendien wilde de gemeente de windroos/ster in verhoogde vorm laten tergkeren, zodat mensen er ook op kunnen zitten, en kinderen er op kunnen spelen.

De windroos is daardoor nu teruggekeerd in eigentijdse vorm. De gemeente hoopt dat deze nieuwe windroos zich tot een trekpleister ontwikkelt, en dat mensen er op hete zomerse dagen kunnen zitten om wat verkoeling te zoeken.

Overigens zijn de oude keitjes die eerst op de Grote Mart lagen waarmee de oude ster was gevormd bewaard gebleven. Die worden langs de rand van de Grote Markt gelegd, nabij de waterpartij waar ook openbare zitplekken komen.