Nieuws

Studenten houden protestactie tegen regeerakkoord

Studenten in Groningen maar ook in Amsterdam, Nijmegen en Zwolle houden een protestactie op donderdag door beelden aan te kleden met rode kleding. Ze zijn boos over het ontbreken van een goede compensatie voor de leenstelselgeneratie in het nieuwe regeerakkoord. Er wordt slechts 1 miljard uitgetrokken vooor studenten die zich jarenlang in de schulden hebben gestoken om te te kunnen studeren. De actie is onderdeel van de campagne #NietMijnSchuld en wordt door de Landelijke studentenvakbond LSVb en FNV Young & United, de jongerenafdeling van FNV, georganiseerd.


Leestijd: 1 minuut

Studenten houden protestactie tegen regeerakkoord
Studenten houden protestactie tegen regeerakkoord

De rode kleding verwijst naar de veel gebruikte leus bij eerdere studentenacties tegen het leenstelsel: ‘Studenten in het rood, onze toekomst wordt verkloot’. Hiermee vragen de studenten aandacht voor de noodzaak om een goede compensatie te regelen voor studenten van de leenstelselgeneratie. “Het is mooi dat de nieuwe generatie studenten vanaf 2023 weer een basisbeurs krijgt, en dat ze niet zoals de huidige generatie studenten opgezadeld wordt met torenhoge schulden als gevolg van het leenstelsel. Maar we missen plannen om de leenstelselgeneratie voldoende te compenseren”, zegt Alina Danii Bijl, voorzitter van FNV Young & United. “Zij mogen niet met de gebakken peren blijven zitten.”

FNV Young & United en de LSVb voeren al geruime tijd actie tegen het leenstelsel en voor een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor de leenstelselgeneratie. In februari lanceerden de beide bonden de Nationale Schuldenteller, waarop de totale studieschuld van studenten te zien is. Beide organisaties benadrukken dat de gevolgen van flinke studieschulden voor studenten sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 groot zijn, zowel tijdens als na hun studie. Vier jaar lang een basisbeurs staat gelijk aan ruim 14.000 euro, terwijl een student in het leenstelsel alles moet lenen en gemiddeld zo’n 42.000 euro aan schuld opbouwt. “Het gaat om minimaal tienduizend euro verschil. Er is maar 1 miljard vrijgemaakt, dat wordt een heel magere compensatie van hooguit een paar duizend euro per student. Dat zet de leenstelselgeneratie dus echt op een 10-0 achterstand ten opzichte van de generaties vóór en na het leenstelsel”, zegt Ama Boahene, voorzitter van LSVb.