Nieuws

Studenten in protest bij muurschildering Aletta Jacobs

Studenten beplakten woensdag de muurschildering van Aletta Jacobs met posters van Suzanne Täuber en daaronder de tekst #AmINext? De studenten zijn het niet eens met het aangekondigde ontslag van Täuber, sociale veiligheidsexpert bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).


Leestijd: 1 minuut

De demonstranten willen hun solidariteit tonen met de wetenschapper en hun zorgen uiten over de sociale en academische vrijheid aan de universiteit, zo meldt de Ukrant.

Täuber, die zich inzet voor sociale veiligheid, discriminatie en machtsmisbruik op universiteiten, publiceerde in 2019 een kritische publicatie over de kansen van vrouwen op universiteiten, waaronder de RUG. Dit resulteerde volgens de wetenschapper tot beledigde hoogleraren en leidinggevenden, met als gevolg een verstoorde werkrelatie.

De vraag is of de RUG de wetenschapper mag ontslaan of dat zij haar juist moeten faciliteren bij het vinden van een andere werkplek. De twee partijen gingen vorige maand met deze vraag naar de kantonrechter. Vrijdag doet de rechtbank uitspraak.