Nieuws

Studenten RUG: stop fysieke tentamens

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) willen dat de fysieke tentamens onmiddellijk stoppen. Dat schrijven Marc de Groot en Onno de Wal namens acht studentenorganisaties in een open brief aan het college van bestuur van de RUG.


Leestijd: 1 minuut

De studenten maken zich zorgen om de hoge besmettingscijfers. Voor de kerstvakantie was er daarom al een protest tegen het fysiek door laten gaan van tentamens. Vooral internationale studenten maakten zich zorgen over de veiligheid in- en rondom de tentamenhallen. Er was twijfel of er voldoende afstand gehouden kan worden en of de ventilatie in de Aletta Jacobshal op orde is.

Online tentamens of extra herkansing

“Nu besmettingsrecord na besmettingsrecord sneuvelt, veel studenten besmet zijn en na de vorige tentamenperiode is gebleken dat anderhalve meter afstand bewaren een illusie is, begrijpen wij deze zorgen beter dan ooit” schrijven de studenten in de brief. Ze pleiten daarom voor online tentamens, of – mocht dat niet georganiseerd kunnen worden – in ieder geval een extra herkansing voor studenten die door een positieve coronatest of een verplichte quarantaine niet naar hun tentamen kunnen. De studenten wijzen daarbij naar andere universiteiten die dat ook doen, zoals de KU Leuven. 

Studenten van de RUG kregen de toezegging dat de examencommissie per geval kijkt of studenten recht hebben op een extra kans. “Deze ‘belofte’ biedt studenten weinig zekerheid en creëert dus een perverse prikkel om in het geval van een positieve test toch naar het tentamen te gaan”, schrijven De Groot en De Wal.