Dat studenten zich eenzaam voelen, was de redacties van UKrant en Hanzemag niet ontgaan. Samen lanceerden ze daarom een enquête om te kijken hoe groot het probleem nu echt is. Die is inmiddels door ruim 1200 respondenten ingevuld. Op de vraag ‘Heb je je de afgelopen week eenzaam gevoeld?’ zei 46 procent ‘regelmatig’ en 12 procent zelfs ‘voortdurend’. Slechts 9 procent voelde zich niet eenzaam. Zo'n 33 procent zegt soms eenzaam te zijn.
Toch is het een taboe om voor die gevoelens uit te komen. 40 procent van de studenten schaamt zich. Ruim 30 procent vindt het bovendien de eigen verantwoordelijkheid om dat op te lossen.
"Ik merkte om mij heen dat veel studenten er last van hebben. Maar dat het zo erg is, had ik niet verwacht", zegt student-redacteur Sara Rommes van UKrant, die de enquête uitzette en verwerkte.
UKrant en HanzeMag willen dat in elk geval proberen door middel van het project Friend-o-matic, een matchingsproject georganiseerd door studenten social work Aske Meijerink en Rhea Elderenbosch van de Hanzehogeschool. "Mijn zusje studeert en kwam vorig jaar in Groningen wonen. Ik zie hoe lastig het voor haar is nieuwe mensen te ontmoeten. Zoals zij zijn er zo verschrikkelijk veel. Daar willen we iets aan doen", zegt Aske.
Studenten die wel wat extra contacten kunnen gebruiken, kunnen zich van 16 tot en met 26 maart aanmelden. Ze vullen een matchingsformulier in met interesses. Op basis daarvan worden ze in teams ingedeeld voor de online Friend-o-matic Pubquiz op 1 april 2021 (géén grapje). Zo leren ze elkaar op een ontspannen manier kennen.
"Die pubquiz organiseren we in Gather. Dat is een supermakkelijk en leuk platform, waar studenten kunnen samenwerken én meedoen aan de quiz", legt Aske uit. Na afloop krijgen ze nog tips en adviezen om de verse contacten in stand te houden.
Studenten kunnen zich aanmelden voor de Friend-o-matic Pubquiz van UKrant en HanzeMag via het matchingsformulier. Meer informatie vinden ze hier.