Nieuws

Tekort aan mosterdzaad door oorlog Oekraïne: Marne Mosterd legt deel productie neer

Marne Mosterd legt noodgedwongen een deel van de productie neer. De reden? De oorlog in Oekraïne waardoor er een tekort aan mosterdzaad is.


Leestijd: 1 minuut

Tekort aan mosterdzaad door oorlog Oekraïne: Marne Mosterd legt deel productie neer
Tekort aan mosterdzaad door oorlog Oekraïne: Marne Mosterd legt deel productie neer

Dat meldt RTV Noord.

De fabriek produceert 15 miljoen kilo mosterd per jaar. Mosterd bestaat voor een derde deel uit mosterdzaad. Twee derde van het mosterdzaad dat nodig is voor de productie, haalt De Marne uit Oekraïne maar door de oorlog ligt het transport stil. Het mosterdzaad ligt nu volgens RTV Noord in een pakhuis in de stad Chernikiv in het noordoosten van het land, niet ver van Kiev.

Twee derde van het mosterdzaad dat in Groningen verwerkt wordt tot mosterd komt dus uit Oekraine; de rest is afkomstig uit Canada. Maar ook daar zijn problemen: er is daar minder gezaaid en ook de oogst viel tegen. Dat heeft consequenties voor de prijs, waardoor het zaad er nu vier keer zo duur is als een half jaar geleden. En dat terwijl een potje mosterd in de winkel nu al ongeveer 25 procent duurder is.

Directeur Paul de Vries van Marne Mosterd laat aan RTV Noord weten dat het geen optie is om het mosterdzaad dan maar uit Rusland te halen. “Dat hebben we sinds de aanslag op de MH 17 en de annexatie van De Krim niet gedaan, en dat gaan we ook zeker niet doen.” Volgens De Vries zou het telen van mosterdzaad dichter bij huis op termijn een optie zijn, maar de teelt is hier veel duurder en brengt meer risico’s zich mee dan andere teelten. “Maar er wordt gewerkt aan nieuwe rassen waarmee opbrengst en kwaliteit verbeterd kan worden, en dat is nu extra belangrijk geworden.”

Er werken 42 mensen vast in dienst bij Marne Mosterd, met daarnaast 10 flexibele krachten. Zij zijn nu naar huis gestuurd omdat er geen werk is.