Nieuws

Terug in de tijd: ‘Centrum van Groningen verwoest bij stadsgevechten’

Groningen, 15 april 1945. Het centrum van Groningen is in de afgelopen dagen verwoest bij de gevechten tussen de Duitse bezetter en de geallieerde strijdkrachten. De Martinitoren staat nog fier overeind, maar vanaf de toren kijk je neer op een brandende stad. Dat meldt de NOS.


Leestijd: 1 minuut

Terug in de tijd: ‘Centrum van Groningen verwoest bij stadsgevechten’
Terug in de tijd: ‘Centrum van Groningen verwoest bij stadsgevechten’

De bevrijding van de stad Groningen begon volgens de NOS twee dagen geleden. De Duitsers probeerden Groningen namelijk tot het uiterste te verdedigen vanwege de strategische ligging op de route naar Duitsland. De eerste grote strijd werd geleverd bij het Stadspark. Daar sneuvelde tanksoldaat Fred Butterworth door de inslag van een Panzerfaust. Uiteindelijk zijn de Canadezen vandaag opgerukt tot de Grote Markt. Het Scholtenhuis, waar het Duitse hoofdkwartier is gevestigd, is in brand gestoken. 

Grote delen van de stad staan al in brand als gevolg van de gevechten. Ook proberen de Duitsers zoveel mogelijk bewijzen te vernietigen. Veel panden op de Vismarkt staan in lichterlaaie. Het eeuwenoude centrum van de stad is nagenoeg verwoest. Opvallend genoeg staat de Martinitoren dus nog fier overeind. 

Bekijk voor een gedetailleerd verslag van de bevrijding de website van de NOS.

Foto: Verzetsmuseum Friesland