Nieuws

Theodorus Niemeyer: 1848 – 2022; Tabaksgeur verdwijnt uit Groningen

Na de voor Groningen kenmerkende geur van suiker, verdwijnt definitief ook de geur van tabak, afkomstig van de tabaksproductie aan de Paterswoldseweg. Vandaag werd bekend dat de tabaksfabriek van Theodorus Niemeyer definitief zal worden gesloten. En dat betekent het einde van een in 1848 gestarte traditie van tabaksverwerking in Groningen, met de bijzondere tabaksgeur.


Leestijd: 1 minuut

Maak van het Niemeijer-pand een museum (opinie)
Maak van het Niemeijer-pand een museum (opinie)

Oprichter Theodorus Niemeijer, geboren in 1822, nam in het jaar 1848 een tabakshandel van zijn vader over. Die handel luisterde naar de naam "Het wapen van Rotterdam". Toen Theodorus het bedrijf van zijn vader overnam, besloot hij ook om niet alleen tabak te verhandelen, maar zelf ook tabaksproducten te gaan maken.

Toen hij de zaak van zijn vader over nam stelde hij nog wel plechtig "belovende in alles eene zuinige en solide behandeling". Daar heeft hij zich wel aan gehouden, want hij was zeer succesvol in het leiden van zijn bedrijf. Hij bleef directeur van 1848 tot 1893. In dat jaar nam zijn zoon de zaak over.

Bij de fabriek in Groningen werken momenteel nog 185 medewerkers. Het is de bedoeling dat het bedrijf in het derde kwartaal van 2022 definitief gesloten zal worden.

Belangrijkste aanleidingen voor de sluiting vormen het feit dat de markt voor sigaretten en shag aanzienlijk is  verminderd. De eigenaar van Niemeyer, British American Tobacco (BAT), denkt dat er goedkoper te produceren is vanuit haar locaties in Hongarije en Duitsland.