Nieuws

Tien procent van alle Tweede Kamerleden studeerde in Groningen

Het aantal Kamerleden dat in Groningen woont is minimaal momenteel. Maar het aantal Kamerleden dat ooit studeerde in Groningen, en er eerder wel woonde, is hoog. Maar liefst tien procent van de leden van de huidige Tweede Kamer studeerde in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Noorden krijgt geen extra geld voor spoor
Noorden krijgt geen extra geld voor spoor

Dat blijkt uit een artikel in de Universiteitskrant (Ukrant). Deze website citeert de Groningse oud-wethouder Remco Kouwenhoven, momenteel werkzaam bij de RUG als hoofd alumnirelaties (afgestudeerden).

Volgens hem doet de Groningse universiteit het heel goed als hofleverancier van Kamerleden. Want hij stelt vast dat er in Nederland twaalf universiteiten zijn en dat lang niet elk Kamerlid heeft universitaire studie afgerond. Dan is die tien procent een bovengemiddelde score. En daar is de RUG “echt blij mee.” Daarmee levert Groningen volgens hem een belangrijke bijdrage aan het landsbestuur.

Veel vrouwen

Opmerkelijk is dat van de vijftien Kamerleden die ooit in Groningen studeerden, tien vrouwen zijn. De bekendste daarvan is Renske Leijten, de nummer 2 van de SP.

Dat relatief veel Kamerleden een band met Groningen hebben is ook wel handig voor kwesties als de Lelylijn: het is voor een Kamerlid dan wel wat gemakkelijker om zich in te beelden hoe het zal zijn om snel naar- en van Groningen te kunnen reizen.