Nieuws

Tijd voor actie in de Groninger politieke keet!


Leestijd: 2 minuten

Zijn gehaaste investeringen in de zuidelijke ringweg en de regiotram doen het veel beter. “Voordat het beloofde geld weer door de overheid wordt teruggehaald”, stelt hij dapper naar aanleiding van de aangekondigde bezuinigingen in de Miljoenennota. Na de conferentie heeft Frank het druk. Carla? Die kan weer terug naar kantoor, een bestrijdingsplan bedenken voor de volgende schone zwemplas.

De persconferenties van gemeente en provincie vinden wekelijks plaats. Na een vaak hartelijk welkom krijg je een kop koffie of glas jus d’orange vergezeld met een setje papieren. Vooral bij de gemeente krijgt het aanwezige journaille een flink pak papier met daarin alles wat de B&W kwijt willen. Dus vooral veel persberichten, wijkkrantjes, complete onderzoeksrapporten, andere besluiten en vragen namens gemeenteraadsleden met de antwoorden daarop.

Zo kan het zomaar zijn dat je eerst praat over de bouwplannen op de Grote Markt en later zit te keuvelen over ‘kritische’ vragen van de Stadspartij over het laks ingrijpen van de politie bij een onschuldige studentenbarbeque. Bij de provincie gaat het niet veel anders. Op de agenda staat een boze brief voor minister Verburg over een volgens de provincie onterecht afgewezen palingplan, maar ook niet toegekende subsidies voor evenementen als Taptoe Groningen. Daar krijgen de gedeputeerden het zelf ook niet warm van. Angstige koppies zie je pas bij vragen over de dure strategiecursus van oud-gedeputeerde Marc Calon. Want wat is nou eigenlijk het resultaat voor de provincie van die opleiding? Vertrok Calon niet best snel na het afronden ervan? Slim, in de achterkamertjes is blijkbaar afgesproken dat iedereen zich verstandig van elk commentaar onthoudt en de journalisten verwijst naar Max van de Berg als leidsman van het college. En die zat toevallig op die Prinsjesdag in Den Haag.

Het lijkt de pers allemaal niet uit te maken. Natuurlijk schrijven we een stukje over de prachtig schone Kardingerplas en Frank de Vries heeft al helemaal niet te klagen over aandacht. En dan hebben we het nog niet eens over de kwestie Calon. Maar ook de lakse politiemannen worden op een druk bezochte nieuwssite uitgelicht. Ze suggereren dat een agent drie uur lang voor een deur heeft staan wachten voordat deze open ging.

Ik ben wel op zoek naar iets spannends. Iets wat er wel echt toe doet. Gelukkig hebben we een nieuwe burgemeester. Besluiten voor op de lange baan kunnen in sneltreinvaart worden genomen. Meerstad, kom er maar in! Pittige discussies over de regiotram? Waar nu wel langs en waar niet? Boze politici, ik kan nu al niet wachten. Gooi ze onder vuur, al die wethouders en gedeputeerden. Maak ze aan het zweten, actie in de keet!

Matthijs van Houten is student journalistiek en is tijdelijk werkzaam voor de Groninger Internet Courant. Met een frisse blik schrijft hij over de zaken die hij in Groningen als journalist tegenkomt.