Nieuws

Toch ruim zeven ton voor roze boerderij Drieborg

De eigenaren van de ‘roze boerderij’ in Drieborg krijgen toch subsidie voor het herstel van het rijksmonument. Daarover kregen eigenaren Annemarie Nijhoff en Boelo ten Have donderdag bericht.


Leestijd: 1 minuut

Het stel schilderde vorig jaar de voorgevel van de boerderij uit protest knalroze. Het pand is beschadigd vanwege verzakkingen, maar omdat de boerderij net buiten het officiële aardbevingsgebied ligt kwam het niet in aanmerking voor reparatie.

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media liet vrijdag weten 756.968 euro beschikbaar te stellen voor de restauratie van de 158 jaar oude Oldambster boerderij. Het geld is het restbedrag van een fonds voor urgente restauraties van grote rijksmonumenten, dat in totaal uit 15 miljoen bestond.

“Conform de wens van de Kamer zal ik de resterende € 756.968 niet aan de Restaratiefonds plus hypotheek van het Nationaal Restauratiefonds toevoegen maar via de provincie Groningen beschikbaar stellen voor de restauratie van deze rijksmonumentele boerderij”, schrijft Uslu.

De eigenaren van het monument laten in Dagblad van het Noorden weten ontzettend blij te zijn met het nieuws. Ten Have zegt dat het herstel meer dan een miljoen gaat kosten, maar dat het gaat lukken nu ze het bedrag ruim 7 ton krijgen.