Nieuws

Toekomst van station Groningen stap dichterbij

Al sinds oktober 2020 werkt aannemer Strukton in Groningen aan twee enorme bouwkuipen achter het stationsgebouw. Woensdag zijn de twee bouwkuipen samengevoegd tot één bouwkuip en is de toekomst van station Groningen weer een stap dichterbij. 


Leestijd: 1 minuut

Giga Bouwkuip

Met ruim 5.100 kubieke meter aan beton, 500 ton aan wapening en een afmeting van 120×70 meter, kun je wel spreken van een giga bouwkuip. Hier komt straks de voetgangerspassage met winkels, de fietstunnel en een fietsenstalling voor meer dan 5.000 fietsen. Door het samenvoegen worden de contouren van de nieuwe situatie steeds beter zichtbaar.

Van twee naar één

In oktober 2020 startte de aanleg van de bouwkuipen. Eerst de zuidelijke, aan de achterzijde van het station, en daarna de bouwkuip net achter het stationsgebouw. De bouwkuipen werden tot tien meter onder NAP uitgegraven. Dit gebeurde met een zogenoemde ‘natte ontgraving’. Tussen beide bouwkuipen kwam een soort tussenwand. Hierdoor kon er al gebouwd worden in de droge zuidelijke bouwkuip, terwijl de noordelijke bouwkuip nat werd ontgraven. Met de sloop van deze wand is nu een grote bouwkuip ontstaan.

Vloeren bouwen

Het samenvoegen van de bouwkuipen zorgt ervoor dat de bouw van de vloeren van de fietsenstalling (-2 niveau) en voetgangerspassage (-1 niveau) in de noordelijke bouwkuip kan starten. Deze werkzaamheden vinden tegelijkertijd plaats met de werkzaamheden aan de busonderdoorgang ter hoogte van de Achterweg-Viaductstraat.