Nieuws

“Tweede coronagolf gaat snel aan Groningen voorbij - tij lijkt even gekeerd"

Begin september nog behoorde Groningen bij de koplopers in Nederland qua coronabesmettingen. Inmiddels is dat tij gekeerd, lijkt het virus onder controle en lijkt de tweede coronagolf snel aan Groningen voorbij te gaan. Dat stelt de Groningse arts-microbioloog Alex Friedrich, verbonden aan het UMCG.


Leestijd: 1 minuut

Het einde is in zicht: hoogleraar microbiologie voorspelt nog één winter met Corona
Het einde is in zicht: hoogleraar microbiologie voorspelt nog één winter met Corona

In een interview met NRC Handelsblad legt hij uit hoe het toch kan dat het in Groningen nu plotseling weer zo goed gaat.

Dat heeft er mee te maken dat de besmettingen in september ontstonden na de terugkeer van studenten van vakantie. Omdat veel studenten stage lopen in -of werkzaam zijn in de zorg werden er meteen maatregelen genomen om verspreiding van het virus in de zorg te voorkomen. Ook werden andere gerichte maatregelen genomen om verspreiding van het virus door studenten tegen te gaan.

En die strategie bleek succesvol, net als de Groningse aanpak in maart ook al zeer efficiënt bleek. Een andere gunstige factor was de timing van landelijke maatregelen, die precies paste bij in Groningen genomen maatregelen.

Onder studenten in Groningen – een belangrijke bron van verspreiding – lijkt het coronavirus nu uitgewoed. Toch is er geen reden om de aandacht te laten verslappen of de teugels te laten vieren. "Het kan zo maar zijn dat een derde coronagolf die in januari/februari wordt verwacht, in het Noorden begint", aldus professor Friedrich tegen de NRC.

(Archieffoto boven: RUG.nl )