Nieuws

Tweede debatdag gasdossier: Rutte overleeft motie van wantrouwen

Tijdens de tweede debatdag over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen werd opnieuw harde kritiek geuit aan het adres van premier Mark Rutte over zijn rol in het gasdossier. Toch is Rutte de dans van een motie van wantrouwen ontsprongen.


Leestijd: 2 minuten

Vooral de oppositie uitte dinsdag en woensdag kritiek op de premier. De premier zou in 2013 signalen hebben genegeerd over dat de gaswinning omlaag kon. Dinsdag werd al meerdere keren – al dan niet expliciet – aangestuurd op het vertrek van de premier. Ook woensdag bleef die optie niet onbesproken. Klaver diende woensdag een motie van wantrouwen in tegen premier Rutte. De motie kreeg steun van bijna de voltallige oppositie, maar de coalitiepartijen hielden de premier in het zadel.

“Boosheid en schaamte”. Zo typeert de premier zijn gevoelens over wat is misgegaan tussen 2012 en 2014. Maar aftreden doet hij niet. Hij wil “onderdeel zijn van de weg voorwaarts” om plannen uit te voeren en zaken te verbeteren. Hij hoopt dat dit uiteindelijk zal leiden tot herstel van vertrouwen in Groningen.

“Is Groningen nu gered van alle ellende?”

Niet iedereen is blij met het verloop van het debat over het rapport. Op Twitter werd tijdens en na het debat volop kritiek geuit.