Nieuws

Uitslag Groningen: nog steeds grote kloof Stad versus Ommeland

Electoraal gezien is er nog steeds een grote kloof tussen Stad en Ommeland, bleek uit de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Werd in de gemeente Groningen de combinatie GroenLinks/PvdA de grote winnaar met 30,4 procent van de stemmen, in de provincie ging de PVV er met de hoofdprijs vandoor, met 21,8 procent van de stemmen.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Gemeente Groningen
Foto | Gemeente Groningen

De PVV werd niet alleen in Oost-Groningen de grootste, maar in álle Groningse gemeenten, behalve de gemeente Groningen.

GroenLinks/PvdA mag in Groningen dan veruit de meeste stemmen hebben gekregen, reden tot juichen is er bij die partij zeker niet. De Groningse kandidaat voor die partij, Julian Bushoff, laat via RTV Noord dan ook weten niet erg tevreden te zijn, al is het zeker dat hij zelf in de Tweede Kamer komt.

In de gemeente Groningen mag GroenLinks zich wel langdurig op het hoofd gaan krabben: het lijkt er ondanks het feit dat die partij hier de meeste stemmen krijgt, toch op dat ze hier te ver voor de troepen uitlopen, op de verkeerde onderwerpen.

Velen hebben in Groningen strategisch gestemd voor GroenLinks/PvdA, in de hoop dat winst van de PVV of VVD zo kon worden voorkomen. De PVV wil “de Nederlander op de eerste plaats” zetten, maar in de steeds internationaler georiënteerde stad-Groningse samenleving is een internationale oriëntatie – en zijn expats en internationale studenten – economisch gezien ook van groot belang.

GroenLinks/PvdA in Groningen daarentegen lijkt zich hier nu vooral druk te maken om reclamebelasting en affiches met reclame voor vlees. Daardoor zet die partij ook de relatie met Groningse ondernemers onder druk, die tot nu toe juist veelal een bondgenoot zijn geweest bij tal van plannen om de binnenstad en de economie te verbeteren.

De winst van GroenLinks/PvdA in Groningen is voor die partij een felicitatie waard, maar die winst verplicht die partij óok om zich niet te veel te richten op symbool-politiek, en om als een verbinder van de vele redelijke krachten in Groningen te ijveren voor een samenleving waar én buitenlanders, én mensen die moeilijk rond kunnen komen, perspectief houden of krijgen.