Sinds de jaren ’90 zien de artsen de hoeveelheid jonge mensen met darmkanker toenemen met jaarlijks ongeveer 2 tot 4 procent. En als dat zo doorgaat, wordt verwacht dat over vijf jaar een een op de vijf patiënten onder de vijftig jaar is.
Hoe het precies komt is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk is het voor een groot deel te wijten aan de ongezondere leefstijl in westerse landen, met name op het gebied van voeding, zeggen de artsen.
Vooral te veel rood vlees is ongezond, volgens chirurg Arthur Wijsmuller. Daarin zit het stofje heemijzer en dat kan de darmwand aantasten bij overmatige consumptie. Ook bewerkt vlees, denk aan hamburgers en worsten, kan een rol spelen. Dit kan namelijk foute cellen stimuleren. En daarnaast kunnen overgewicht en weinig beweging kunnen het risico op darmkanker vergroten.
Daarom raden de artsen aan om voldoende te bewegen en om gezond te eten. Veel vezelrijke producten, zoals groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. En ook calcium is goed voor je darmen. Een à twee keer per dag melk of yoghurt nemen is om die reden volgens de artsen ook aan te bevelen.
Op welke symptomen moet je letten? Zeven symptomen zouden kunnen wijzen op darmkanker. Bijvoorbeeld bloed of slijm in de ontlasting, verandering in de stoelgang (minder vaak of vaker naar het toilet), je ontlasting ziet er qua structuur anders uit, buikpijn of buikkrampen, ten onrechte aandrang hebben om naar de wx te gaan, plotseling afvallen, en vermoeidheid die niet overgaat.