Nieuws

UMCG gaat strijd aan tegen geneesmiddelkaping door farmaceuten

Het UMCG gaat samen met drie andere ziekenhuizen de strijd aan tegen geneesmiddelkaping door commerciële farmaceuten. De ziekenhuizen gaan samen een platform oprichten waarmee ze niet-verkrijgbare geneesmiddelen zelf kunnen registreren. Daardoor worden unieke medicijnen beter verkrijgbaar en is er ook minder kans dat commerciële partijen de prijs op kunnen drijven.


Leestijd: 1 minuut

Het UMCG gaat samenwerken met het Erasmus MC, het Radboud UMC, het Catharina Ziekenhuis en bereidingsapotheek A15. Samen lossen ze een probleem op waar ziekenhuisapothekers al langere tijd mee worstelen. 

In bijvoorbeeld ziekenhuisapotheek A15 worden geneesmiddelen gemaakt die niet commercieel verkrijgbaar zijn, maar die wel noodzakelijk kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om kleinere doseringen van geneesmiddelen voor kinderen. De ziekenhuisapotheken mogen dat gewoon doen, zolang het geneesmiddel niet is geregistreerd door een commerciële partij. 

Prijs omhoog
Soms blijken de unieke medicijnen echter commercieel interessant. Zodra een farmaceut het middel registreert, mag een ziekenhuisapotheek het middel niet meer leveren. De ziekenhuizen moeten het geneesmiddel dan bij de commerciële partij inkopen. Vaak gaat de prijs dan enorm omhoog. “Het meest extreme voorbeeld zijn Cystadrops, druppels voor een oogaandoening. Wij leverden die voor 20 euro en nu kost een flesje 1000 euro”, aldus de initiatiefnemers. 

Eigen platform
De samenwerkende ziekenhuizen en hun bereidingsapotheken gaan nu een eigen registratieplatform opzetten. Dat wordt een soort nationaal bedrijf, dat als aanvrager dient van de registratie van een uniek geneesmiddel. Dan kunnen de ziekenhuizen het recht behouden om de middelen te blijven leveren tegen een eerlijke prijs. 

Ziekenhusapotheker Jos Kosterink van het UMCG is heel blij met deze ontwikkeling. "We bereiden de medicijnen al zelf en nu kunnen we ook de laatste stap zetten door ze zelf te registreren. Het is medicatie waarvan al bewezen is dat ze werken. Als we ze zelf kunnen regeistreren blijft een middel beschikbaar in goede kwaliteit én tegen een betaalbare prijs.”

Het registratieplatform zal op termijn ook gebruikt worden om nieuwe 'academische’ geneesmiddelen te registreren.