Nieuws

UMCG koopt ruim 17.000 sneltests

Het UMCG heeft woensdag meer dan 17.000 sneltests voor corona besteld. Dat bevestigde viroloog Bert Niesters tegenover RTV Noord. Woensdag maakte coronaminister Hugo de Jonge bekend dat twee sneltesten die in Nederland onderzocht zijn op hun betrouwbaarheid zijn goedgekeurd. Een sneltest geeft binnen een kwartier uitslag.


Leestijd: 1 minuut

Aantal positief geteste mensen in Groningen opnieuw sterk gedaald
Aantal positief geteste mensen in Groningen opnieuw sterk gedaald

"Ik was bang dat ze dadelijk niet meer te krijgen zijn", zo zei Niesters woensdag tegen RTV Noord. Volgens de viroloog kunnen de testen worden gebruikt bij mensen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek van de GGD maar die nog geen klachten hebben.

Ook voor zorgmedewerkers kan de sneltest uitkomst bieden, zegt Niesters. Het UMCG gaat samen met de GGD bekijken of de voorrangsteststraat voor zorg- en onderwijspersoneel ook van sneltesten gebruik kan gaan maken. Daarnaast wil Niesters in het UMCG ook studenten geneeskunde testen die bijvoorbeeld coschappen in het ziekenhuis lopen. Dit omdat het virus momenteel vooral onder jongeren rondwaart.

Volgens de NOS pikten de twee goedgekeurde testen het leeuwendeel van mensen die corona hebben eruit: tussen 72 en 94 procent. Geen 100 procent score dus, maar volgens Niesters hadden degenen die er niet uit werden gepikt het virus al enige dagen onder de leden, waardoor ze minder virusdeeltjes bij zich dragen. Dat betekent ook dat ze minder snel anderen kunnen besmetten. “Dat de test deze mensen mist, is minder erg.”