Nieuws

UMCG onderzoekt poep Lowlands-bezoekers

Wetenschappers van het UMCG gaan poep van Lowlands-bezoekers onderzoeken. Ze gaan of er een verband is tussen bepaalde karaktereigenschappen en bacteriën in de darm. Lowlands begint aankomende zondag en duurt tot dinsdag. Deelnemers aan het onderzoek mogen poepen op een extra luxe toilet.


Leestijd: 1 minuut

“Wij bieden de bezoeker in plaats van de benauwde dixies in de poep- en plashoek, een heerlijk verblijf aan op het gouden toilet van Trump. Ze mogen alle tijd nemen op het gouden toilet om hun behoefte te doen en om een klein schepje van hun poep voor ons te verzamelen”, zegt onderzoeker Jenny Borkent. Daarnaast krijgen de deelnemers enkele vragen over hun persoonlijkheid en voedingsgewoontes. De onderzoekers hopen op zo’n 300 deelnemers.

De onderzoekers willen vooral weten of bepaalde karaktereigenschappen zijn te associëren met bacteriesoorten in de darm. Zo blijken muizen die opgroeien zonder darmbacteriën, heel angstige diertjes. Wanneer die muizen alsnog darmbacteriën krijgen, worden ze een stuk koelbloediger. Ze krijgen ‘guts’. De onderzoekers vragen zich af of dat bij mensen ook zo is. Iris Sommer: “In de poep gaan we de samenstelling van darmbacteriën bepalen en dat vervolgens koppelen aan persoonlijkheidseigenschappen en voeding. Die analyses doen we samen met andere experts uit het UMCG.”

De resultaten worden naar verwachting in 2024 bekend gemaakt.