Nieuws

UMCG steunt komst van AI-factory naar Groningen

Het UMCG is voorstander van een AI-fabriek in Groningen. Het ziekenhuis maakt nu al veel gebruik van Artificial Intelligence (AI), maar ziet voor de toekomst nog meer mogelijkheden. Veilige en betrouwbare data zijn daarvoor essentieel.


Leestijd: 2 minuten

De zorg staat voor enorme uitdagingen, schrijft het UMCG. Door de vergrijzing zijn er meer mensen in de zorg nodig, maar daar ligt een grote uitdaging. AI, in de vorm van slimmere zorg, is een van de oplossingen. Ai kan de zorg slimmer, beter en persoonlijker maken. Want als AI taken van zorgprofessionals kan overnemen, blijft er meer tijd over voor persoonlijk contact met de patiënt, zo redeneert het ziekenhuis.

Volgens UMCG-bestuurder Stephanie Klein Nagelvoort – Schuit is het ontzettend belangrijk om een AI-factory in de eigen regio te hebben. Dat maakt minder afhankelijk van big-techbedrijven, trekt nieuwe bedrijven en helpt bij het aantrekken en behouden van nieuwe mensen. Het maakt Groningen ‘the place to be op het gebied van AI en big data’. “Door hierop in te zetten, versterken we de zorg en kwaliteit van leven in onze regio.”

In het UMCG wordt al veel met AI gewerkt, onder andere bij het beantwoorden van vragen van patiënten. Het concept-antwoord wordt gegenereerd door AI en gecontroleerd en al dan niet aangevuld door een arts. En dat kan ontzettend veel tijd schelen, vertelt Job Doornberg, orthopedisch chirurg en hoogleraar Klinische Toepassingen van Kunstmatige Intelligentie. Op zijn afdeling wordt bij vrijwel alle antwoorden aan patiënten gebruik gemaakt van AI.

Ook bij het voorbereiden van een patiëntendossier kan AI handig zijn. En een microfoon in de spreekkamer kan een gesprek tussen patiënt en arts opnemen, samenvatten en de gemaakte afspraken op een rijtje zetten. Dat scheelt tijd maar maakt ook het gesprek beter, zegt Doornberg.

Op het gebied van radiologie zijn er eveneens volop mogelijkheden. Adjunct-hoogleraar en afdelingshoofd Radiologie Derya Yakar deed samen met het Radboud UMC een onderzoek waarbij zowel AI als radiologen naar 10.000 mri-beelden van patiënten met prostaatkanker keken. De conclusie, waar zeker enkele nuances bij te plaatsen zijn: de computermodellen scoorden beter dan de radiologen.

AI-fabriek in Groningen

Begin dit jaar werd bekend dat de NOM de haalbaarheid van een AI-Factory in Groningen onderzoekt. Om de komst van de AI-Factory uiteindelijk mogelijk te maken, moet de regio samen met het Rijk een voorstel indienen bij de Europese Commissie. De Europese Commissie financiert de helft van de kosten van de AI-Factory, de andere helft is voor rekening van de regio en het Rijk. Binnenkort wordt besloten of er vanuit Nij Begun geld beschikbaar wordt gesteld voor de mogelijke komst van een AI-Factory naar Groningen, als financiële bijdrage vanuit de regio.