Nieuws

UMCG: veelbelovende nieuwe methode om lever-vervetting eerder aan te tonen

Leververvetting: daarvan is sprake bij bijna een kwart van alle Nederlanders. Om vast te stellen of mensen inderdaad last hebben van leververvetting moeten artsen nu nog prikken met een holle naald. Het UMCG heeft voor die ingreep nu een alternatief ontwikkeld.


Leestijd: 2 minuten

UMCG: veelbelovende nieuwe methode om lever-vervetting eerder aan te tonen
UMCG: veelbelovende nieuwe methode om lever-vervetting eerder aan te tonen

De Maag Lever Darm Stichting heeft € 224.119 toegekend voor de ontwikkeling van een nieuwe methode om leverschade door leververvetting te meten in bloed. Tot nu toe was dit alleen mogelijk door het afnemen van een biopt. Het onderzoek staat onder leiding van prof. Dr. Han Moshage, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Prof. Dr. Han Moshage en collega’s ontwikkelen een nieuwe methode om leverschade door niet alcoholische leververvetting te meten in het bloed. Doel is te achterhalen in welk stadium de leververvetting zich bevindt. Dat doen de onderzoekers door de informatie van de leverblaasjes te  decoderen, die duidelijk maakt hoe het met de conditie van de levercellen gesteld is. Dit levert cruciale informatie over het ziekteproces op en bespaart tijd.

Op dit moment kan leververvetting alleen nog worden vastgesteld aan de hand van een leverbiopt, waarbij de arts met een holle naald een stukje van de lever wegneemt. Een pijnlijke en belastende methode voor de patiënt.

Naar schatting heeft 25% van de Nederlanders niet-alcoholische leververvetting en daarmee een verhoogde kans op het ontwikkelen van leverfalen en leverkanker. Door onvoldoende beweging en ongezond eten stapelt het vet zich in de lever op, waardoor de lever wordt beschadigd. Dat kan uiteindelijk levensbedreigend zijn. De meeste mensen weten echter niet dat ze leververvetting hebben.

Bijna 1 miljoen

Dankzij de aanhoudende steun van donateurs in coronatijd kan de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in totaal bijna € 1 miljoen toekennen aan vier veelbelovende onderzoeken gericht op de vroege opsporing van spijsverteringsziekten. Veel spijsverteringsziekten zijn beter te behandelen als ze eerder worden ontdekt. De vier onderzoeken vallen binnen de subsidielijn ‘Right on Time’ die voor 2020-2021 is ingesteld. Naast niet-alcoholische leververvetting stimuleert de MLDS binnen deze subsidielijn onderzoek dat gericht is op de vroege opsporing slokdarmkanker (Amsterdam UMC), darmkanker (Erasmus MC) en het tijdig en juist diagnosticeren van onbegrepen buikklachten (Radboud UMC).

Over de Maag Lever Darm Stichting

De missie van de Maag Lever Darm Stichting is dat er in Nederland geen sterfte, schaamte, onzekerheid, pijn, angst, isolement of onmacht meer is door spijsverteringsziekten. Dit wil de Maag Lever Darm Stichting onder andere bereiken door veelbelovende onderzoeken ter bevordering van vroege opsporing van spijsverteringsziekten te subsidiëren. Op die manier krijgen we grip op de spijsvertering. De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) en een patiëntenpanel helpen bij het selecteren van de beste onderzoeksvoorstellen. www.mlds.nl