Nieuws

UMCG-viroloog Bert Niesters: ‘Virus wint het nu van het vaccin’

De besmettingsaantallen stijgen en de derde coronagolf dient zich aan. Dat zegt UMCG-viroloog Bert Niesters zaterdag in het Nederlands Dagblad. “Het is een wedstrijd: het vaccin tegen het virus. En het virus gaat die wedstrijd winnen.”


Leestijd: 1 minuut

Groningse viroloog: “Coronapas kan weg – als iedereen vijf keer z’n gezond verstand gebruikt”
Groningse viroloog: “Coronapas kan weg – als iedereen vijf keer z’n gezond verstand gebruikt”

Vrijdag meldde het RIVM 6.068 nieuwe coronabesmettingen en dat was sinds half januari het hoogste dagaantal. In de provincie Groningen ging het om 157 besmettingen, waarvan 47 in de gemeente Groningen. 

Volgens Niesters moeten de besmettingscijfers volgende week gaan dalen. “Anders hebben we een groot probleem”, zegt hij in het ND. De viroloog pleit voor sneller vaccineren. Er zouden volgens hem teveel vaccins op de plank blijven liggen. Ook verloopt de vaccinatie van kwetsbare ouderen en gehandicapten te traag. Tussen het maken van een afspraak en het krijgen van een prik zit vaak weken en ouderen moeten soms ver rijden. “Er is nog steeds geen goede regie”, aldus Niesters. 

In de ziekenhuizen lijkt de derde golf zich ook aan te kondigen. Vrijdag werden er 250 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Dat lag boven het weekgemiddelde. Als de besmettingscijfers zich zo blijven ontwikkelen, dan zal de stijging van het aantal ziekenhuisopnames ook doorzetten, zo denkt Niesters. De viroloog waarschuwt daarom voor verdere versoepelingen. 

Vorige week nog kraakte Bert Niesters het beleid van burgemeester Schuiling om culinaire wandelingen te verbieden. De viroloog zei dat de kans op besmettingen bij dat soort evenementen nihil is. De burgemeester trok zich niets van de kritiek aan.