Nieuws

Unzipped: ‘Als je ook maar een beetje Rock & Roll in je lijf hebt, moet je even komen kijken!’

Ben je fan van de Rolling Stones? Of heb je ook maar een beetje Rock & Roll in je lijf? Dan moet je toch echt even in het Groninger Museum komen kijken bij de expositie 'Unzipped'. Dat is een bijna perfecte overzichtstentoonstelling over de immens populaire Rolling Stones. Van de eerste dagboekjes van Keith Richards uit 1963 tot door Mick Jagger gedragen kleding, platenhoezen, setlisten en heel veel gitaren. Fans kunnen in het Groninger Museum hun hart ophalen.


Leestijd: 3 minuten

Unzipped: ‘Als je ook maar een beetje Rock & Roll in je lijf hebt, moet je even komen kijken!’
Unzipped: ‘Als je ook maar een beetje Rock & Roll in je lijf hebt, moet je even komen kijken!’

Wij mochten woensdag alvast een kijkje nemen bij de expositie, die ruim is opgezet. Je begint in één van de hoogtepunten van de expositie: het volledig nagebouwde appartement aan Edith Grove 102, waar Keith Richards en Mick Jagger woonden. Het is de bakermat van de Engelse band. Foto’s van het appartement zijn er niet, maar er is toch een impressie gemaakt van het nogal studentikoze appartement op basis van de herinneringen van Jagger en Richards. Je beleeft er nu de Rolling Stones. Je ruikt de peuken en de muffe kleren. Je kunt je helemaal voorstellen hoe het er toen aan toeging. 

Zelf aan de knoppen draaien
Ook de nagebouwde studio maakt indruk, compleet met muziekinstrumenten. Even verderop waan je jezelf als audiotechnicus, wanneer je zelf aan de knoppen kunt draaien van een mengtafel. Zo filter je de zang of juist gitaarpartijen uit een van de nummers. 

Impact op de popcultuur
In de tentoonstelling wordt duidelijk welke enorme impact de Stones hebben gehad op de popcultuur. Het waren voorlopers als het gaat om podiumontwerp, fotografie en film. In de tentoonstelling zie je enorm veel gedragen kledingstukken, hoewel het jammer is dat er weinig ondersteunende beelden zijn waarop je de heren in die creaties ziet. Op sommige momenten zou je ook iets meer weggeblazen willen worden door de muziek van de Stones, dat iets teveel als achtergrondmuziek aanwezig is. Dat gevoel van het begin, waarin je je in het appartement van Jagger en Richards waant, zou je iets vaker willen hebben.

Concertervaring
Natuurlijk bevat de tentoonstelling veel platenhoezen, muziekinstrumenten, kunstwerken van setlisten, podiumontwerpen op schaal, geschreven songteksten en postermateriaal. En kunst over de Stones van onder andere Andy Warhol en Jeff Koons. In totaal gaat het om zo’n 400 originele objecten uit de verzameling van de Stones. Die staan uitgestald over twee verdiepingen. Je bent er als fan zo een paar uurtjes zoet. Op de derde verdieping krijg je ook nog eens een vette Dolby Atmos concertervaring als kers op de taart voorgeschoteld. En daarmee krijg je ook zeker waar voor je geld

Tijdreis
Uiteindelijk krijg je in Unzipped een tijdreis van zo’n vijftig jaar voorgeschoteld, waarin de band zich ontwikkelde van bluesbandje tot een van de grootste bands ter wereld. De expositie is mede met behulp van de Stones zelf tot stand gekomen. Naar verluidt vond Mick Jagger de opzet eerst wat braaf en werd de reproductie van het ranzige appartement op zijn aanraden toegevoegd.

Bowie of Stones?
Met Unzipped lijkt het Groninger Museum een publiekstrekker van formaat binnen de deuren te hebben. Het ligt natuurlijk een beetje voor de hand om de expositie te vergelijken met die van David Bowie. Helemaal eerlijk is dat niet, omdat die expositie uitgroeide tot een bedevaartsoord, omdat Bowie vlak voor de opening overleed. Aan de fantastische museale ervaring van de Bowie-tentoonstelling kunnen de Stones niet tippen. Daarvoor is het teveel een perfecte overzichtstentoonstelling en mis je nu een headset die je door de tentoonstelling leidt en die ook kan zorgen voor het versterken van je beeld met de juiste muziek. Bowie is misschien ook nóg meer een mode- en kunsticoon, dan dat de Rolling Stones uiteindelijk zijn geworden. En dat gaf de tentoonstelling over Bowie nog een extra laag. 

Europese primeur voor Groningen
Liefhebbers van muziek en Rock & Roll en de fans van de Rolling Stones mogen deze expositie echter absoluut niet missen. Immers: Unzipped was alleen nog maar te zien in Londen, Azië en de VS. Groningen heeft de Europese primeur en dat is ontzettend gaaf. 

Koop hier je kaarten
De expositie is van 20 november tot 28 februari te zien in het Groninger Museum. Je kunt online je kaartje bestellen en je krijgt dan ook een tijdslot toegewezen. De tentoonstelling is zo ruim opgezet, dat je je over het afstand houden geen zorgen hoeft te maken.

Kaarten koop je hier: 
https://www.groningermuseum.nl/kunst/tentoonstellingen/the-rolling-stones