Nieuws

Vaccinatie mobiele 90-plussers uit Groningen van start

Zelfstandig wonende 90-plussers worden vanaf deze week gevaccineerd door de GGD Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Het kabinet besloot vorige week om mensen in de leeftijdsgroep van 85 – 90 jaar naar voren te halen in de vaccinatiestrategie en hoopt hiermee de druk op de zorg te verminderen. De mobiele 90-plussers worden uitgenodigd door hun huisarts om een afspraak voor vaccinatie te maken.

Mensen van 90 jaar en ouder

Mobiele 90-plussers worden vanaf vandaag, dinsdag, uitgenodigd door de huisarts om via het landelijke nummer een afspraak te maken. De huisarts beoordeelt de mobiliteit van deze hoogbejaarden. Wie niet mobiel genoeg is om naar een centrale priklocatie te gaan, wordt op een later moment door de huisarts ingeënt.

Dan volgen de 85-plusser

Het vaccineren van 85-plussers zal komende week vervroegd starten. Landelijk is afgesproken hiervoor het Pfizer-vaccin te gebruiken. Het prikken van de thuiswonende ouderen die mobiel zijn, gebeurt op de GGD-vaccinatielocatie in MartiniPlaza in Groningen. De 2e prik volgt na 36 dagen. Tegen die tijd is naar verwachting weer voldoende Pfizer-vaccin beschikbaar.

De groep van 85- tot 90-jarigen ontvangt vanaf donderdag een uitnodiging via het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor het maken van een afspraak kunnen zij een speciaal landelijk nummer bellen.

3500 zorgmedewerkers gevaccineerd

Inmiddels zijn er 3500 zorgmedewerkers in Groningen gevaccineerd. Ongeveer 1400 verpleeghuismedewerkers uit Groningen hebben het vaccin nog niet gehad: deze groep die nu nog geen afspraak heeft, krijgt het Astra Zeneca-vaccin zodra dit beschikbaar is.

De andere inwoners van de provincie Groningen ontvangen – als zij aan de beurt zijn – een uitnodigingsbrief. Hierin staat de informatie hoe zij een afspraak kunnen maken. De volgorde van vaccineren is vastgelegd in de vaccinatiestrategie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).