Nieuws

Vaccins lijken te werken: 93 procent van nieuwe besmettingen is jonger dan 30 jaar

De coronacijfers in de provincie schieten weer omhoog. Uit de nieuwe update van de GGD blijkt dat er afgelopen week 442 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen. Maar er is ook goed nieuws, want maar liefs 93 procent van die besmettingen is jonger dan dertig jaar.


Leestijd: 1 minuut

Vooral de laatste dagen stijgen de besmettingen flink. Een dikke week geleden ging het nog maar om enkele nieuwe besmettingen per dag. Op woensdag noteerde het RIVM in de provincie Groningen ook nog eens maar liefst 254 positieve testen in één etmaal, waarvan 228 in de gemeente Groningen. Dat was weer een verdubbeling van een dag eerder. 

Hoger dan het landelijke gemiddelde
Het besmettingscijfer in Groningen ligt nu op 53 gevallen per 100.000 inwoners en dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 39. In de afgelopen week is niemand opgenomen in het ziekenhuis. Het risiconiveau steeg van waakzaam naar zorgelijk. 

Vooral twintigers
In Groningen raken vooral jongeren besmet. Van het aantal nieuwe besmettingen was 1 procent tussen de 0 en 14 jaar. Zo’n 23 procent was tussen de 15 en de 19 jaar. De twintigers doen het slecht: 68 procent van de besmettingen is tussen de 20 en 29 jaar. Vorige week lag dat percentage nog op 38 procent. 

Het aantal besmettingen in de leeftijdscategorie 30-65 jaar daalde flink van 25 procent naar 6 procent in deze week. Slechts 1 procent was ouder dan 65. 

Bijna 50.000 vaccinaties
In de afgelopen week heeft de GGD in Groningen 47.745 vaccinaties gezet. Van de Groningers heeft 53 procent een eerste prik van een GGD gekregen en 30 procent is volledig gevaccineerd door een GGD. In totaal zette de GGD al bijna 450.000 prikken. 

De stijgende aantallen vallen samen met de versoepelingen van de coronamaatregelen en met het feit dat veel jongeren zich laten testen voor toegang, zodat ze de kroeg in kunnen. Daardoor zijn er ook veel positieve gevallen, terwijl de jongeren niet altijd klachten hadden. 

Studentenverenigingen en feestjes
Er zijn de laatste dagen meerdere besmettingsclusters bij bijvoorbeeld studentenverenigingen. Zo zorgden feestjes bij Vindicat en Albertus Magnus voor tientallen besmettingen. Ook een feestje bij The Knickerbockers leidde tot 50 besmettingen.