Nieuws

Vader tienermoeder kreeg ondanks eerder misbruik toch voogdij


Leestijd: 1 minuut

Calix W werd in 1995 in Groningen veroordeeld voor het misbruiken van zijn destijds twaalfjarige dochter. Daarvoor heeft W. 18 maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar opgelegd gekregen. Als W. de straf heeft uitgezeten, begint hij eind jaren negentig een nieuw gezin waarbij hij bij een andere vrouw een dochter krijgt. Zij is het meisje dat is bevallen van een dochter. Daarna krijgen W en zijn vrouw nog een zoon. In 2002 verlaat de moeder het gezin.

In 2004 krijgt W. opnieuw de voogdij over zijn twee kinderen die hij bij zijn tweede vrouw kreeg. De vertegenwoordiger van de Raad voor de Kinderbescherming wijst de rechter tijdens deze zaak niet op de eerder veroordeling. De kinderbescherming zegt dat de vertegenwoordiger destijds niet over die informatie beschikte. De rechtbank en de kinderbescherming doen verder geen onderzoek naar W omdat het dossier van de eerdere incest in 1995 wegens de wet op privacy is vernietigd. Bovendien onderzoekt de raad niet het verleden van een ieder die voogdij aanvraagt. Zo kon Calix W. ondanks zijn verleden de voogdij over zijn twee nieuwe kinderen krijgen. Op 30 maart van dit jaar werd hij aangehouden wegens het misbruiken van zijn twaalfjarige dochter. Zij beviel eerder van een kind.

De rechtbank van Groningen zegt in een reactie tegen RTL Nieuws het voorval te betreuren maar wijst wel naar de wet op privacy.