Nieuws

Commentaar: Vechtende ‘supporters’ schaden reputatie FC Groningen en dat is niet normaal

Enkele FC Groningen “supporters” hebben zondagmiddag voor een vervelend staartje gezorgd van de wedstrijd in Heerenveen, die door de Friezen met 2-1 werd gewonnen. Op sociale media zijn beelden te zien van deze “supporters” die uit het uitvak in het Abe Lenstra stadion klimmen om te gaan vechten met supporters van SC Heerenveen. Wat deze vechtersbazen niet door hebben is dat ze met hun gedrag de reputatie van FC Groningen te schande maken.


Leestijd: 1 minuut

De beelden waren niet om aan te zien. Wie ze terug wil kijken, verwijzen we graag naar de website FCgfans.nl. Op de beelden is ook te zien hoe mannen met stokken in actie komen tegen mannen die al op de grond liggen. Naderhand bleek dat een deel van die ‘supporters’ met stokken mogelijk leden van de politie waren die de boel onder controle wilden houden.

In een eerdere versie van dit artikel schreven we het stuitend te vinden dat er opnieuw geweld is gebruikt in een stadion, waarbij FC Groningen supporters betrokken waren. Maar in reacties daarop via Facebook werd gezegd dat de mannen met stokken agenten waren en geen supporters, en dat het geweld van supporters uiteindelijk nogal mee viel: het waren maar enkelingen, op een totaal van 1200 FC Groningen supporters.

Dat mag dan zo zijn. Maar waar het om gaat is dat er opnieuw beelden de wereld overgaan van vechtpartijen na afloop van een potje voetbal. Nu kun je wel zeggen: “het viel best mee”. Maar daarmee accepteer je in feite dat geweld na afloop van voetbalwedstrijden normaal zou zijn, terwijl het dat natuurlijk totaal niet is. Voetbal-vandalisme moet geen geaccepteerde folklore worden. Het is doodgewoon níet normaal.

We moeten gewoon terug naar de tijd dat je met je vader naar het stadion ging om van voetbal, met in de pauze een gehaktbal, kon genieten.