Nieuws

Veel potentiële leverdonoren bij UMCG na oproep doodzieke kinderen

Bij het UMCG hebben zich afgelopen week meer dan honderd levende leverdonoren gemeld.  Deze hausse aan aanmeldingen is het gevolg van de oproep van twee jongetjes in de tv-programma's Beau en Hart van Nederland. Om te kunnen overleven hebben de kinderen dringend een nieuwe lever nodig.


Leestijd: 1 minuut

Het UMCG laat weten dat het de verwachting is dat er nu voor beide kinderen een geschikte donor kan worden gevonden. Met de aanmeldingen die het meest geschikt lijken om als donor bij leven een deel van hun lever af te staan aan een van beide jongetjes, gaat het UMCG een verder screeningstraject in. Dit traject neemt enkele weken in beslag, waarbij onder andere gekeken wordt naar de gezondheidssituatie van de potentiële donoren.

Het UMCG zegt in contact te willen blijven met alle aanmelders: het tekort aan donoren is groot en elk jaar overlijden er mensen die op de wachtlijst staan.

Transplantatiecentrum UMCG

Jaarlijks vinden in het UMCG 65 levertransplantaties plaats, waarbij in zo’n 20 procent van de gevallen gebruik kan worden gemaakt van een levende donor. Het UMCG is het enige centrum in Nederland dat levertransplantaties bij kinderen uitvoert.