Nieuws

Veertig jaar Bloemenjaarmarkt: “Keer op keer een onvergetelijke dag”

Zeg je Goede Vrijdag, zeg je Bloemenjaarmarkt. Jaarlijks wordt de binnenstad van Groningen op de vrijdag voor Pasen gesierd door een zee van bloemen en planten. Morgen, vrijdag, viert de markt haar 40e jubileum.


Leestijd: 3 minuten

Uitslapen is er op Goede Vrijdag niet bij, voor marktmeester Jordy Bakker. Al om 04.00 staat hij met zijn collega’s in de binnenstad van Groningen, om het opzetten van de Bloemenjaarmarkt in goede banen te leiden. Eerst zetten de ondernemers van de warenmarkt hun kraam neer – zoals ze elke vrijdag doen – daarna volgen de ondernemers die van zowel dichtbij als ver weg naar de stad zijn gekomen om hun flora aan de man te brengen. Je zal Bakker niet horen klagen. “Het is een fantastisch mooie dag. Altijd gezellig druk en er heerst een goede sfeer. Heel bijzonder om zoiets te organiseren.”

Van simpele vetplantjes en bloembollen tot grote kamerplanten en zelfs regentonnen; je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het op de bloemetjesmarkt, zoals het evenement in de volksmond wordt genoemd. “Van het Akerkhof tot de Guldenstraat en van de Grote Markt tot de Oude Ebbingestraat, alles wordt omgetoverd tot één grote zee van bloemen en planten”, zegt Fred de Bruin van de Groningen City Club, de vereniging die het evenement jaarlijks in nauwe samenwerking met het Marktwezen en de gemeente Groningen organiseert.

Dit jaar wordt de markt voor de veertigste keer georganiseerd. De eerste keer was in 1983, ter ere van de vijfde verjaardag van de terugkeer van de warenmarkt naar de binnenstad. Als de bloemenmarkt zou aanslaan, wilden de organisatoren – de gemeente en de toenmalige winkeliersvereniging – er wel een jaarlijks evenement van maken. 

Inmiddels reserveren er jaarlijks zo’n 80 groenondernemers uit heel het land een plekje, en trekt de markt tienduizenden bezoekers naar de stad. “Als het weer goed is, gaan we richting de 50.000 bezoekers op zo’n dag”, vertelt De Bruin. Zo’n 60 procent daarvan komt uit Duitsland, afkomstig uit regio’s als Leer, Bremen en Oldenburg. 

Bloemenfotobooth

Ter ere van de veertigste bloemenjaarmarkt kunnen bezoekers zichzelf dit jaar mét bloemen op de foto laten zetten bij een fotobooth op de Grote Markt. Daarnaast wordt – met het oog op het toenemende aantal bezoekers – het bloemendepot met 6 meter uitgebreid. De Bruin: “Aan de noordzijde van de Grote Markt kunnen bezoekers hun aanwinsten in bewaring geven, zodat ze hun handen vrij hebben om van de rest van de markt en de stad te genieten.”

Voor de eerste keer wordt dit jaar ook de Nieuwe Markt bij het evenement betrokken. Daar kunnen bezoekers onder andere meedoen aan een gratis bloemschikworkshop. Verder vinden ze er terrassen en kleine verrassingen. De Bruin denkt dat dat niet alleen bij deze keer blijft. “Als het goed uitpakt, en daar ga ik vanuit, zal de uitbreiding wel een blijvertje zijn. De ondernemers van de Nieuwe Markt zijn erg actief. Ik ga ervan uit dat we in de toekomst nog een hoop mooie dingen met ze gaan organiseren.”

Wat zowel Bakker als De Bruin betreft mag de bloemenjaarmarkt niet uit Groningen verdwijnen. De Bruin: “Het is een enorm positieve impuls voor zowel retail- als horecaondernemers in de binnenstad. Daarnaast is het keer op keer een onvergetelijke dag vol plezier en vermaak, voor zowel bewoners als bezoekers van Groningen.”