Veiligheidsregio Groningen noemt het ‘opvallend’ dat het vooral vroeg in de avond al druk was. Net zoals tijdens de vorige jaarwisseling zijn vrijwel alle posten in actie gekomen tijdens oudjaarsdag en de nieuwjaarsnacht. Het ging met name om meldingen van buitenbranden, maar ook een aantal grotere incidenten zorgden voor veel werk. De brandweer moest in totaal 382 keer uitrukken. Zes keer is er opgeschaald naar middelbrand.
Bij een brand in een garage in de stad Groningen was veel rook. Dit leidde ertoe dat de brandweer tien bewoners van een galerijflat naar buiten moest begeleiden, met behulp van vluchtmaskers. In Groningen en in Winschoten raakten twee woningen zwaar beschadigd door brand. De bewoners konden niet terug naar hun woning en voor hun is vervangend onderdak geregeld. In Veendam brak brand uit in een garagebox en een aantal garageboxen brandde daardoor af.
Geen geweld tegen brandweer
De sfeer was tijdens de jaarwisseling over het algemeen goed en er is geen sprake geweest van geweld tegen brandweerlieden. Maar, op sommige plekken moest de ME wel de orde herstellen. Dit was in Hoogkerk.
Net zoals andere jaren werd in de stad Groningen een Multi-Surveillance Team (MST) ingezet, bestaand uit brandweer en politie. Dit team heeft 138 meldingen van buitenbranden beoordeeld en is waar nodig overgegaan tot actie. Zo werden een aantal buitenbranden geblust die een gevaar vormden voor de omgeving.
Om de meldkamer te ontlasten op de drukste avond van het jaar, is gekozen voor een decentrale uitgifte van meldingen. Dat betekent dat meldingen rechtstreeks naar de brandweerposten in de stad Groningen worden gestuurd, zonder tussenkomst van de meldkamer. Dit betreft voornamelijk zaken als buitenbranden en andere kleinere incidenten zonder direct gevaar. Deze aanpak maakte mogelijk dat de meldkamer zich volledig kon richten op complexe en urgente incidenten, waardoor de wachttijden minimaal werden gehouden.