Nieuws

“Verhuis het Peerd van Ome Loeks naar de Grote Markt”

Het Peerd van Ome Loeks moet worden verplaatst van het Hoofdstation in Groningen naar de Grote Markt. Dat vindt althans de fractie 100% Groningen in de gemeenteraad van Groningen.


Leestijd: 1 minuut

“Verhuis het Peerd van Ome Loeks naar de Grote Markt”
“Verhuis het Peerd van Ome Loeks naar de Grote Markt”

De lokale raadsfractie van 100% Groningen wil dat er serieus wordt gekeken naar mogelijkheden om het Peerd van Ome Loeks een nieuw onderkomen te bieden in het nieuw te bepalen straatbeeld van de Grote Markt. Hiertoe doen zij een oproep in de raadscommissie.

Volgens de lokale partij is het Peerd van Ome Loeks een voor alle Groningers herkenbaar figuur dat naast de tragische dood in het welkbekende versje ook geen goed leven is beklonken als standbeeld. Het beestje heeft nooit een ceremoniële onthulling gekregen, en is na enkele verhuizingen gestrand op een uithoek van het Stadsbalkon bij het treinstation.

In de nieuwe plannen van de Grote Markt wordt er volgens 100% Groningen onvoldoende aandacht besteed aan het karakter van het belangrijke plein in het kloppend hart van de Stad. De huidige plannen richten zich vooral op de toevoeging van bomen en zitplaatsen. Volgens Detleff Mellies, woordvoerder voor 100% Groningen, is dit niet genoeg. “De mooiste pleinen hebben een kroonstuk, een aandachtstrekker. Iets dat het plein een eigen identiteit geeft. Een standbeeld. En daarvoor hebben we wel een suggestie.”

“Als we het beste paard van stal willen halen voor onze binnenstad, dan is het toch het Peerd van Ome Loeks dat staat te springen om zijn welverdiende plek in de schijnwerpers.”