Nieuws

Verkiezingen: Wat is de opkomst? Waar kun je stemmen? En hoe druk is het op dat stembureau?

Het is woensdag de laatste van drie dagen, waarop je kunt stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op maandag en dinsdag waren er al stembureaus open voor kwetsbare Groningers. Vandaag wordt echter het grootste aantal stemmers verwacht. De gemeente heeft twee websites gelanceerd, waar je de opkomst kunt bijhouden en waar je kunt zien hoe druk het op jouw stembureau is.


Leestijd: 2 minuten

Opkomstcijfers
Meer dan 15 procent van de kiezers in de gemeente Groningen had al voor woensdag zijn of haar stem uitgebracht. Dat cijfer kan zelfs hoger liggen, omdat ouderen dit jaar ook via de post kunnen stemmen. Woensdagochtend rond 09.00 uur lag de opkomst in de gemeente Groningen op 17,2 procent. De opkomstcijfers zijn realtime via deze website te volgen: https://www.opkomstenuitslag.nl/groningen.

Hoe druk is het?
Stemmen kan dit jaar best spannend zijn voor iedereen met een kwetsbare gezondheid. Het coronavirus is nog onder ons. Toch wordt er op de meer dan honderd stembureaus alles aan gedaan om de verkiezingen veilig te laten verlopen. Zo is een mondkapje verplicht en moet je overal afstand houden. Ook is er voor iedereen een nieuw stempotlood: je mag ‘m zelfs houden. Op een speciale website kun je zien hoe druk het is in elk stemlokaal: https://www.stembureausingroningen.nl. Je kunt overigens stemmen tot 21.00 uur. 

Avondklok
Iedereen die woensdagavond betrokken is bij de verkiezingen, hoeft niet te voldoen aan de avondklok. Kun je dus pas vlak voor 21.00 uur stemmen en moet je daarna nog over straat? Dan mag dat. Kiezers die willen kijken bij het tellen van de stemmen, mogen ook over straat. Stembureauleden, tellers en vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie van de Tweede Kamerverkiezing, kunnen hun werkzaamheden doen tijdens de avondklok. Dat geldt ook voor ambtenaren van de gemeente. 

Wanneer weten we de uitslag?
De stembussen sluiten om 21.00 uur en dan wordt meteen begonnen met het tellen van de stemmen. Binnen een uur worden de eerste uitslagen verwacht. Meestal is de gemeente Schiermonnikoog de eerste met een uitslag. Vlak na 21.00 uur wordt ook de eerste exitpoll bekend gemaakt. Een onderzoeksbureau staat vandaag bij ongeveer 45 stembureaus om mensen te vragen op wie ze hebben gestemd. Zo’n exitpoll geeft vaak al een hele goede indicatie over de uiteindelijke uitslag. Zo rond middernacht volgt mogelijk een eerste voorlopige uitslag. In de loop van de nacht volgen de uitslagen van de grotere steden en dan wordt de uitslag steeds duidelijker. Uiteindelijk worden de laatste stemmen waarschijnlijk pas op donderdag geteld.