Nieuws

Vermelding voor Vive la Vie in Michelin-gids: “het blijft een verrassing!”

Restaurant Vive la Vie, in de Oosterstraat in Groningen, heeft een plekje in de komende Michelin-gids, die eind maart volgend jaar verschijnt. Dat maakte Michelin deze week bekend. Om wat voor vermelding in de gids het gaat, is nog niet bekend. “Een ster? Ja, dat zou een kroon op mijn werk zijn, maar ik reken er niet op”, aldus chef-kok en eigenaar Jeroen Sportel.


Leestijd: 1 minuut

Vermelding voor Vive la Vie in Michelin-gids: “het blijft een verrassing!”
Vermelding voor Vive la Vie in Michelin-gids: “het blijft een verrassing!”

Toch, het zóu kunnen. Sportel wist met zijn kookkunsten tenslotte al eerder bij te dragen aan het in de wacht slepen van zo’n befaamde ster: hij was sous chef bij De Vlindertuin toen dit restaurant in 2007 een ster kreeg.

“Vanaf de eerste hap bewijst hij dat hij uw vertrouwen meer dan waard is”, zo schrijft Michelin over Vive la Vie. “Zijn creativiteit is namelijk zeer beheerst. Zijn zoektocht naar diepgang gaat regelmatig gepaard met invloeden uit alle hoeken van de wereld. “Bij een feilloos in de pan gebakken schol serveert hij bijvoorbeeld een beurre blanc die opgepept wordt met de kruidigheid van vadouvan. Chef Sportel durft ook wel uit te dagen, bijvoorbeeld door cantharellen te verwerken in een dessert met chocolade en bramen. Het is in dergelijke combinaties dat u het talent van deze man herkent. Lang leve Vive La Vie!”

Bestekjes

Sportel zelf blijft laconiek onder de vermelding. “Het is hartstikke leuk natuurlijk, dat sowieso. Maar voor ons blijft het ook een verrassing. Zo’n vermelding kan tenslotte van alles zijn”, zegt hij. Een Ster dus, maar ook een of meerdere bestekjes, waarbij het aantal bestekjes oploopt van een ('vrij geriefelijk') tot vijf ('zeer luxueus'). Een Bib Gourmand – een waardering voor een geweldige prijs-kwaliteitverhouding – zit er niet in: daarvoor moet het restaurant een 3 gangen-menu aanbieden voor een bepaalde prijs. 

Hoe geweldig zo’n vermelding in de gids-der-gidsen ook is: “de waardering van de gast is uiteindelijk het allerbelangrijkste”, nuanceert Jeroen. “Enthousiaste reacties aan tafel zijn me het allermeeste waard.” 

Lockdown

Uiteraard is ook Vive la Vie vanwege de lockdown tot sowieso 14 januari dicht. Net als tijdens de vorige gedwongen sluitingen, richten Jeroen en zijn echtgenote Lara zich nu op culinaire thuismenu’s. Een doorslaand succes: voor zowel eerste als tweede kerstdag zijn alle boxen al uitverkocht.