Nieuws

‘Verplaatste’ bronzen maantjes Folkingestraat naar nieuwe plek

De bronzen maantjes in het plaveisel van de Folkingestraat moeten tijdelijk het veld ruimen. Eind juli, als naar verwachting de herbestrating gereed is, moeten ze er weer liggen, maar niet allemaal op hun oude vertrouwde plek: twee ervan worden op enige afstand van hun oude plek teruggeplaatst.


Leestijd: 1 minuut

‘Verplaatste’ bronzen maantjes Folkingestraat naar nieuwe plek
‘Verplaatste’ bronzen maantjes Folkingestraat naar nieuwe plek

Sinds 1997 liggen ze er al: de 11 bronzen maantjes in de Folkingestraat. Samen vormen ze het kunstwerk Galgal Hamazalot (Tekens van de Dierenriem) van de Joodse kunstenaar Joseph Semah. Precies in het midden van het plaveisel vormen ze een maancyclus: elf bronzen maanvormen, van volle maan tot nieuwe maan.

Visueel uit het midden

Voorzitter Anne Zijlstra van winkeliersvereniging Folkingestraat was het al enige tijd geleden opgevallen dat de twee maantjes aan de kant van de Vismarkt visueel niet meer in het midden lagen. Niet omdat ze verplaatst waren, maar doordat de stoepen aan weerszijden bij een eerdere herbestrating verwijderd waren. De maantjes lagen eerder visueel precies in het midden tussen de stoepranden, maar nu dus niet meer.

Zijlstra zag in de huidige herbestrating een geschikte gelegenheid om de maantjes weer een juiste plek te geven. In overleg met Stichting Folkingestraat Synagoge werd kunstenaar Joseph Semach geraadpleegd. Die bleek blij te zijn met het initiatief, waarna Zijlstra de gemeente Groningen en de aannemer bereid vond de verplaatsing mee te nemen in de herbestrating. Naar verwachting liggen alle maantjes van Galgal Hamazalot eind juli weer in de Folkingestraat, inclusief de twee verplaatste.