Nieuws

Verstrikte zeehond Netty na vier dagen bevrijd

De zeehondenwachters van Pieterburen hebben na vier dagen een verstrikte zeehond weten te bevrijden. Het beestje is met ernstige verwondingen overgebracht naar de opvang in Pieterburen.


Leestijd: 1 minuut

Het Zeehondencentrum ontving al meerdere dagen op rij meldingen over een verstrikte grijze zeehond, maar het dier wist telkens te ontkomen aan het reddingsteam. Op 6 juni kwam de eerste melding binnen vanuit Wijk aan Zee. Daarna volgden er meldingen uit Egmond aan Zee, Huisduinen en Texel. Uiteindelijk is het gelukt om op 10 juni het gewonde beest te vangen en te verlossen uit haar benarde situatie.

Eenmaal in Pieterburen aangekomen kreeg het dier de naam Netty. Tijdens de intake werd het touw en visdraad verwijderd en waren de verwondingen goed zichtbaar. In Netty’s nek en rechterflipper zaten diepe snijwonden. Het Zeehondencentrum hoopt dat ze met goede verzorging en genoeg rust snel weer terug naar de Waddenzee mag.

Afval in de natuur

Afval in de natuur kan grote problemen veroorzaken. Dat geldt zeker ook voor zeehonden. Uit onderzoek van dierenarts Anna Salazar Casals van het Zeehondencentrum blijkt dat het aantal meldingen van verstrikkingen van grijze zeehonden in de afgelopen 10 jaar is verviervoudigd.