Nieuws

Verstrikte zeehond zoekt hulp

Afgelopen zaterdag is er een verstrikte grijze zeehond bij Zeehondencentrum Pieterburen binnengebracht. Het dier werd op Schiermonnikoog gevonden. Volgens omstanders leek het erop alsof de zeehond om hulp kwam vragen. De zeehond kroop op hen af, en bleek verstrikt te zijn geraakt in visnet en een touw. Of het een bewuste actie was van de zeehond of niet, het bleek wel haar redding te zijn.


Leestijd: 1 minuut

Verstrikte zeehond zoekt hulp
Verstrikte zeehond zoekt hulp

Zeehondencentrum Pieterburen werd gealarmeerd om het dier te bevrijden. Doordat de zeehond ook ernstig verwond was, is ze meegenomen naar het centrum. Het dier kreeg de naam Tefiti en is vernoemd naar de godin Te Fiti uit de animatiefilm Vaiana. Na een aantal intensieve dagen zorg is het dier weer wat sterker. Op donderdag 21 juli wordt ze naar een groter verblijf verhuisd in het Zeehondencentrum, waar ze ook zichtbaar zal zijn voor bezoekers.

Ruim je afval op

Rondzwervend afval zorgt voor grote problemen in de natuur. Vaak gaat het om plastic rommel die niet vergaat. Nieuwsgierige dieren gaan op onderzoek uit en raken dan verstrikt met hun poten, kop of snuit. Door de verstrikking zijn ze niet in staat om te jagen en verhongeren zij uiteindelijk. Bij Tefiti ging het om vislijn. Doordat vislijn van nylon is gemaakt, is het bijna onverwoestbaar. Het heeft voor diepe wonden gezorgd aan vooral de nek en keel van de zeehond. Het Zeehondencentrum roept dan ook op om altijd afval op te ruimen, hoe klein ook.