Nieuws

VluchtelingenWerk moet taallessen aan statushouders Groningen stopzetten

VluchtelingenWerk Nederland moet taallessen aan ongeveer vierhonderd Groningse statushouders stopzetten. Zes gemeenten in de provincie Groningen, waaronder de stad Groningen, zijn niet tevreden over de lessen van VluchtelingenWerk en willen het contract niet verlengen. Dat heeft de burgemeester van Groningen in een brief aan de gemeenteraad laten weten.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om de overeenkomst met VluchtelingenWerk ten aanzien van de zogenaamde B1-route. Dit is de vorm van inburgering waarbij statushouders Nederlands leren op B1-niveau en waarbij ze voorbereid worden op zelfstandige participatie en werk in de maatschappij.

Het gaat om de gemeenten Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland, Midden-Groningen, Noordenveld en Westerkwartier. Alle Nederlandse gemeenten zijn verantwoordelijk voor het regelen van de inburgering van statushouders.

De ontevredenheid bij de gemeenten gaat over verschillende aspecten, waaronder het ontbreken van avondlessen. Dat heeft tot gevolg dat inburgeraars die overdag werken dit niet kunnen combineren met inburgering. Volgens de gemeente heeft dit ertoe geleid dat sommige statushouders hun baan moesten opzeggen.

Volgens de brief zijn er verschillende gesprekken geweest met VluchtelingenWerk om de kritiek uit te spreken.

Welke organisatie de taallessen nu gaat verzorgen is nog niet bekend.