Nieuws

Voltallige oppositie tegen college: minder geheimhouding, meer transparantie

Het college van B&W van Groningen kiest te vaak voor geheimhouding en niet voor transparantie. Dat vindt de voltallige oppositie – VVD, Stadspartij, 100% voor Groningen, D66, Student en Stad, CDA, Partij voor het Noorden en de PVV. Volgens de partijen wordt er in dossiers steeds vaker geheimhouding opgelegd. Journalisten kunnen hierdoor geen onderzoek doen en het maakt een openbaar debat onmogelijk, stellen de partijen.


Leestijd: 1 minuut

De voorbeelden zijn talrijk, geheimhouding lijkt eerder gewoonte dan uitzondering, zo stellen ze. Als voorbeeld noemt de oppositie onder meer de verplaatsing van het Holland Casino en de uitbesteding van de ICT door de gemeente.

Ook wijzen de partijen erop dat journalist Willem Groeneveld van stadsblog Sikkom een WOO-verzoek zou hebben ingediend over  het project ‘Samen aan de leiding’. Dit project, waarbij het ondergrondse leidingwerk in de Plantsoenbuurt zou worden vervangen, werd een fiasco. Groeneveld deed een WOO-verzoek maar dat werd door de gemeente afgewezen vanwege het mogelijk schaden van de belangen van de gemeente.

Ietje Jacobs-Setz van de VVD laat weten dat er juist in die gevallen gekozen zou moeten worden voor openbaarmaking en niet voor geheimhouding. “De indiende partijen willen van het College weten hoe we transparant richting inwoners, journalisten en ondernemers kunnen zijn, en een openbaar debat kunnen voeren over ook die zaken die niet goed gaan.”