Nieuws

Voor de derde dag op rij waren er boerenprotesten

De boeren hebben ook op zaterdag weer actiegevoerd tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. In de binnenstad van Groningen werden bruggen omhoog gezet om te voorkomen dat de boeren andermaal voor overlast zouden zorgen.


Leestijd: 1 minuut

Voor de derde dag op rij waren er boerenprotesten
Voor de derde dag op rij waren er boerenprotesten

Het was inmiddels de derde dag op rij dat de boeren actievoerden. Ze zijn het niet eens met de plannen van minister Schouten van Landbouw om eiwitrijk voedsel te verbieden, om zodoende de stikstofuitstoot te verlagen. 

Zaterdag richtte de actie zich vooral op snelwegen en distributiecentra. Zo blokkeerde een groep trekkers de A28 bij Hoogeveen. Ook op andere plekken werd actiegevoerd. Omdat deze acties vooral via kleinere Whatsappgroepen worden gecoördineerd, is het voor de politie lastig om erachter te komen wat de plannen precies zijn. 

Zo verzamelden de boeren zich bij Van der Valk in Zuidbroek. Uiteindelijk besloot burgemeester Schuiling om in Groningen een aantal bruggen preventief open te zetten. Andere vaste bruggen rondom het centrum kregen politiebewaking. Daarmee wilde men voorkomen dat de boeren de binnenstad in zouden trekken. 

De snelwegblokkade bij Hoogeveen werd aan het einde van de avond opgeheven. Mogelijk dat er zondag opnieuw acties zijn. De actievoerders hebben eerder al laten weten dat ze het liefst de noordelijke provincies willen afgrenzen en dat de acties langdurig kunnen zijn.