Nieuws

Voorlopig nog geen Diftar in Groningen

Groningen krijgt voorlopig nog geen systeem voor het afrekenen van afval per zak of per kilo. De invoering van Diftar is in de nacht van woensdag op donderdag na een heftig debat door de Groningse gemeenteraad op de lange baan geschoven.


Leestijd: 1 minuut

Lichte stijging huishoudelijk afval in Groningen
Lichte stijging huishoudelijk afval in Groningen

In principe was er wel een meerderheid voor Diftar. Uiteindelijk zijn er op dit moment teveel onduidelijkheden rondom Diftar om het afvalsysteem al in te voeren. En dus blijven de inwoners van Groningen de komende jaren een vast bedrag voor hun afval betalen. 

De VVD had uiteindelijk de sleutel in handen. Zij waren voor aanvang van de vergadering de enige partij die hun keuzen nog niet openlijk bekend hadden gemaakt. De partij stelde wel voor Diftar te zijn, maar opperde voor een tweesporenbeleid waarbij iedereen met een container (kliko) betaalt per kilo. In buurten met ondergrondse containers moet dan worden betaald per zak. De plannen van wethouder Chakor gingen uit van betalen per vuilniszak of container. 

Die nieuwe plannen met een tweesporenbeleid zijn echter nog niet doorgerekend. En daarom is er tijdens de gemeenteraadsvergadering nog niet gekozen voor het alternatieve Diftar-plan. Zoals het nu lijkt kan het systeem pas op z’n vroegst in 2023 worden ingevoerd.