Nieuws

Voormalige XL-teststraat bij Meerstad wordt noodopvang asielzoekers

De onlangs gesloten XL-teststraat bij Meerstad wordt ingericht als tijdelijke noodopvang voor asielzoekers. Daarnaast komt er in het Oude Winschoterdiep, in de buurt van de Antwerpenbrug, een slaapboot te liggen met ruimte voor ongeveer 175 mensen, zo maakte de gemeente Groningen donderdag bekend.


Leestijd: 1 minuut

Voormalige XL-teststraat bij Meerstad wordt noodopvang asielzoekers
Voormalige XL-teststraat bij Meerstad wordt noodopvang asielzoekers

In de voormalige teststraat is plek voor ongeveer 200 asielzoekers. De plek kan niet per direct in gebruik worden genomen; eerst moet het nog ingericht worden. De voormalige teststraat is enkele maanden beschikbaar.

Slaapboot

In het Oude Winschoterdiep komt een slaapboot te liggen met ruimte voor ongeveer 175 mensen. De aanlegplaats moet nog in gereedheid gebracht worden. Zo moeten onder meer palen worden geslagen waar de boot kan afmeren en er moet een pad worden aangelegd. Wanneer de eerste mensen hier opgevangen kunnen worden is nog niet helemaal duidelijk. De slaapboot is waarschijnlijk tot eind maart 2022 beschikbaar.

Het COA kampt momenteel met een groot opvangtekort van asielzoekers door meer asielaanvragen en de komst van Afghaanse evacués. Dit legt momenteel een grote druk op COA om op korte termijn aanvullende opvanglocaties te realiseren.

Regiomanager Corina Deekens van het COA is blij met de extra opvang: ”De nood om opvangplekken te realiseren is enorm hoog en dat de gemeente ja tegen het verzoek heeft gezegd, zorgt ervoor dat wij mensen in ieder geval tijdelijk een plek kunnen geven. Het geeft ons ook even lucht.”

Wethouder Isabelle Diks (GroenLinks): “De situatie in de regio is niet langer houdbaar. In deze regio steunen gemeenten elkaar waar en wanneer mogelijk. De gemeente Groningen biedt deze mensen op dringend verzoek van het COA graag snel tijdelijke opvang.”