Nieuws

Waarom het goed gaat met Groningen Airport Eelde

De luchthaven van het Noorden. Of het nu vanuit een politiek standpunt of vanuit de omgeving komt, en of het positief of negatief is, iedereen vindt wel iets van Groningen Airport Eelde (GAE). Wat gebeurt er momenteel op de luchthaven?


Leestijd: 2 minuten

Directeur Meiltje de Groot
Directeur Meiltje de Groot

Vorige week donderdag 1 juni j.l. werd op de luchthaven een wereldprimeur onthuld: de eerste Ground Power Unit (GPU) op waterstof. Dit is een aggregaat die vliegtuigen aan de grond van stroom voorziet. Het laat zien dat er op GAE wordt ingezet op duurzame luchtvaart. Er liggen veel kansen op dit gebied: GAE ligt middenin Europa’s eerste Hydrogen Valley, en is daarmee Hydrogen Valley Airport.

Onze ambitie is het om in 2030 de duurzaamste luchthaven van Europa te zijn op het gebied van waterstof. De luchtvaart moet verduurzamen, en wij zetten hier vol op in.

Met de komst van de waterstof-GPU is dit doel dus weer een grote stap dichterbij. GAE fungeert als proeftuin op het gebied van duurzame luchtvaart. De onderzoeken en ontwikkelingen vinden plaats op GAE, want hier is ruimte om zulke projecten op te zetten en te testen. Pilotprogramma’s en samenwerkingsverbanden worden uitgezet en opgericht op de luchthaven, welke uiteindelijk op grote schaal worden uitgezet op andere en grotere luchthavens in Europa. Vanuit het NXT Airport programma, het duurzame initiatief van GAE, wordt er gefocust om duurzaamheid, educatie, innovatie en energie met elkaar te verbinden.

Naast de duurzame focus heeft GAE de belangrijke taak om vluchten vanuit het maatschappelijke belang te faciliteren. Donororgaanvluchten die van en naar heel Europa worden verzorgd worden afgehandeld op GAE, in samenwerking met het UMCG. Sinds de donorwet is aangepast is er een stijging te zien in dit aantal vluchten, en dus het aantal aangeboden donororganen. Het is in mijn ogen een zeer belangrijke activiteit, want op deze manier worden mensenlevens gered. Ook de traumahelikopter van het Mobiel Medisch Team is gestationeerd op de luchthaven.

De luchthaven opereert om commerciële vluchten af te handelen. Vanuit recent onderzoek blijkt dat 77% van de inwoners van de regio Noord-Nederland zeer positief tegenover GAE staat. Sinds dit jaar merkt GAE een stijging in het aantal vluchten en bestemmingen, en schudt het de corona-jaren langzaam van zich af. Luchtvaartmaatschappijen weten de luchthaven steeds meer te vinden, en bieden non-stop vluchten aan.

Het zomerseizoen is gevuld en de bezettingsgraad van de toestellen is tot wel 98%, dat is echt heel hoog. Vanaf de luchthaven is het relaxt vliegen, staan er geen wachtrijen, kan er voor de deur geparkeerd worden, en krijg je je koffer ook weer mee naar huis. Dit zal meespelen in de keuze waarom steeds meer mensen Eelde weten te vinden. Niet alleen vanuit de regio, maar ook van daarbuiten.

Kortom: het gaat goed met Groningen Airport Eelde! Er wordt gewerkt aan een duurzame toekomst in de luchtvaart; er worden steeds meer vluchten van maatschappelijk belang afgehandeld; en er is een stijging te zien in het aantal vluchten en bestemmingen.

(Om meer te lezen over het NXT Airport programma: kijk op www.nxtairport.nl)