Nieuws

Waarschijnlijk nog geen versoepelingen: langer avondklok en terrassen blijven nog dicht

De besmettingscijfers zijn op dit moment nog te hoog om versoepelingen van de coronamaatregelen toe te staan. Dat zou volgens ingewijden de conclusie zijn van het zogeheten Catshuisberaad van zondag, waarbij de meest betrokken ministers zich door experts hebben laten bijpraten. Dat zou dus inhouden dat de terrassen eind maart nog niet open gaan. Ook blijft de avondklok van kracht.


Leestijd: 1 minuut

Ondernemersorganisaties: ‘Goed dat compensatiepakket wordt doorgetrokken in Q1’
Ondernemersorganisaties: ‘Goed dat compensatiepakket wordt doorgetrokken in Q1’

Het kabinet gaat de komende dagen nog vergaderen over de verschillende adviezen. Dinsdag is er een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over de coronamaatregelen. 

Een paar weken geleden opperden beiden nog dat als de besmettingscijfers zich goed zouden ontwikkelen, dat de avondklok eraf zou gaan en dat de terrassen weer open mochten rond Pasen. Ook zou het hoger onderwijs weer deels open mogen en zou er sprake zijn van meer ruimte voor winkels. 

De besmettingscijfers liggen al dagenlang boven de 7.000 en ook het reproductiegetal ligt met 1,13 te hoog. Het gaat daarbij veel om jongeren die besmet raken, maar het kabinet wil voorkomen dat ze kwetsbare anderen aansteken. 

In de media lieten meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) weten dat het te vroeg was voor versoepelingen. Volgens bronnen wordt nu gemikt op meer perspectief halverwege mei of begin juni. 

In tegenstelling tot Frankrijk en Duitsland, is het niet aannemelijk dat het kabinet de regels in Nederland strenger gaat maken.