Nieuws

Waterbedrijf geeft tips om water te besparen in je tuin

Door de weinige regenval en de hoge temperaturen gebruiken we meer water uit de kraan. Bijvoorbeeld om de planten water te geven of zwembadjes te vullen. Waterbedrijf Groningen geeft tips om slim en zuinig om te gaan met kraanwater.


Leestijd: 1 minuut

  1. Neem een regenton

Een kwartier sproeien kost 100 liter water. Dat is bijna twee keer zoveel als een gemiddelde douchebeurt. “Door een regenton neer te zetten en het hele jaar door te gebruiken, bespaar je drinkwater”, tipt het waterbedrijf.

  1. Wacht op de regen

Bij droogte wordt gras bruin. Dat is niet erg, volgens het waterbedrijf. “Dat is normaal bij hitte. Geen paniek, want na een regenbuitje wordt het vanzelf weer groen.” Niet meteen als een gek gaan sproeien dus.

  1. Grond opharken

Je grond opharken kan ook water besparen. Bij het opharken van grond maak je de bovenste laag van de grond los, waardoor de grond luchtig en vochtig blijft. “Dat is net zo goed als tweemaal sproeien”, stelt Waterbedrijf Groningen. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

  1. Besproei je tuin niet als de zon erop schijnt

Overdag water geven heeft geen zin; op warme dagen verdampt het meeste water gelijk weer. “Is het heel droog of hebben we te maken met tropische temperaturen? Beperk dan het niet-noodzakelijk watergebruik tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00. Anders kunnen er problemen ontstaan met de waterdruk.”

  1. Train je planten

Het klinkt gek, maar planten kun je trainen om minder water te ‘drinken’. Waterbedrijf Groningen: “Probeer je planten steeds minder vaak water te geven, totdat je het nog maar één keer per week hoeft te doen. Zo houden ze water langer vast en houden ze het straks langer vol in de zomerhitte.”