Nieuws

Weekupdate corona: ‘Dalende trend, maar Groningen moet zich nog niet rijk rekenen’

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is afgelopen week weer een klein beetje gestegen ten opzichte van een week eerder. Tussen 11 en 18 november kwamen er in de provincie Groningen 509 nieuwe besmettingen bij, terwijl het een week eerder nog om 492 positieve testen ging. Over een paar weken is er dus sprake van een dalende trend, hoewel de aantallen afgelopen week zijn gestegen.


Leestijd: 2 minuten

Aantal positief geteste mensen in Groningen opnieuw sterk gedaald
Aantal positief geteste mensen in Groningen opnieuw sterk gedaald

Groningen bungelt inmiddels weer onderaan de landelijke lijstjes als het gaat om de besmettingscijfers. De GGD en de Veiligheidsregio vinden echter dat het aantal nog steeds te hoog is. In Groningen raken nu zo’n 70 op de 100.000 inwoners besmet en dat cijfer moet ook de 50 komen, voordat je kunt spreken van een meer stabiele situatie. 

Het leek er volgens de GGD op dat de daling zou doorzetten, maar nu blijven de besmettingscijfers redelijk op hetzelfde niveau hangen. Daarmee volgt Groningen ook de landelijke trend. “We mogen ons dan ook niet rijk rekenen en denken dat er op korte termijn regionale versoepelingen mogelijk zijn”, zegt burgemeester Koen Schuiling daarover. 

Leeftijdsverdeling en besmettingsbron
In de nieuwe cijfers blijkt dat de leeftijdsverdeling van de personen met een nieuwe besmetting vergelijkbaar is met de vorige weken. Ongeveer de helft van de besmettingen is tussen de 30 en de 65 jaar. Zo’n 16 procent is ouder van 65. De GGD wist afgelopen in 54 procent van de gevallen wat de bron was van de besmetting, die vooral in huiselijke (56 procent) wordt opgelopen. 

Langlopend besmettingscluster in Stadskanaal
Stadskanaal heeft ook deze week de hoogste besmettingscijfers hoewel het aantal wel daalde van 237 naar 202 meldingen per 100.000 inwoners. Reden is een langlopend besmettingscluster in een zorgcentrum in Stadskanaal, waardoor de aantallen besmettingen minder snel dalen. In Groningen steeg het besmettingscijfer licht van 85 naar 88 per 100.000 inwoners. 

Ziekenhuisopnames en overlijdens
Het aantal IC-patiënten steeg afgelopen week van 22 naar 23. Het aantal patiënten op een corona-verpleegafdeling steeg van 40 naar 42. Een flink deel van de patënten komt echter wel uit andere regio’s. Het aantal overleden patiënten steeg met 2 naar 44. 

Minder testen
In de afgelopen week zijn 7.475 Groningers getest op een van de testlocaties en dat zijn er zo’n 1.400 meer dan een week eerder. Deze week bleken er op de testlocaties 378 (5,1 procent) positief. Een week eerder ging het nog om 357 positieve gevallen (5,9 procent) op 6.086 testen. De toename in aantal testen wordt verklaard door het openen van de XL-testlocatie in MartiniPlaza. Die zorgt er ook voor dat er steeds sneller getest kan worden.